WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 27 april 2008

Leesbevordering


Bron: flickr, foto: stars & rockets


Rotterdam/Hoofddorp, 27-4-2008

Geachte Mw. Muis / Ha Anna,

Door je prachtige 'posting' over de kikkers & padden in de tuin van de buren, begon ik mij af te vragen of wij als afdeling Netwerkbibliotheek, uiteraard in samenwerking met afdeling Bibliobussen, ook voor de kikkers & padden iets kunnen betekenen. 'De bibliotheek is er voor iedereen' immers. En als ik zie hoe enthousiast de j.m. zijn over het gebodene, dat hen voorgoed (althans dat hopen wij) verlost heeft van het oud papier, dan zou ik de kikkers & padden graag hetzelfde gunnen. Omdat ik van de kikkers & padden niemand ken, vraag ik het aan jou: denk je dat de j.k. & de j.p. ook van voorlezen zouden kunnen houden? En is er een oudere kikker of pad die dat voor zijn/haar rekening zou willen nemen? Kun je daar eens navraag naar doen, of laten doen door de j.m., die zelf waarschijnlijk de beste pleitbezorgers voor het (voor)lezen zijn die wij ons maar kunnen bedenken?

Om e.e.a. alvast wat concreter te maken heb ik een collectie van 10 boeken samengesteld. Zo is het bij jullie immers ook begonnen... Het viel meteen op dat over muizen veel meer geschreven is dan over kikkers & padden. De muis wordt blijkbaar als een meer literair dier beschouwd. Hopelijk zal dit de k & p niet teveel teleurstellen. Een troost voor de kikkers kan in elk geval zijn dat een van de állerbeste schrijvers, nl. Max Velthuijs, veel over hen gepubliceerd heeft. Voor de padden vond ik tot nu toe Kenneth Graham en Arnold Lobel. Lezen over de eigen soort maakt waarschijnlijk wel de kennismaking met de literatuur wat makkelijker, maar het hoeft er gelukkig níet bij te blijven, zoals bij de j.m. inmiddels wel gebleken is.

Denk er eens over na als je wilt.

Het lijstje boeken volgt hieronder. Inmiddels zijn wij natuurlijk ook wat verder gekomen op het pad der digitalisering, en daarom heb ik meteen maar een eigen boekenplankje voor de kikkers & padden gemaakt op LibraryThing, zodat ze ook de omslagen van de boeken kunnen zien. Ik hoop dat ze de beschikking hebben over een pc. De j.m. zullen het graag demonstreren denk ik. De gebruikersnaam is kpboeken, het wachtwoord kpb.

1. Graham, Kenneth De wind in de wilgen
2. Lobel, Arnold Een jaar bij Kikker en Pad
3. Lobel, Arnold Kikker en Pad zijn vrienden
4. Lobel, Arnold Kikker en Pad zijn best tevreden
5. Velthuijs, Max Kikker en de vreemdeling
6. Velthuijs, Max Kikker en een heel bijzondere dag
7. Velthuijs, Max Kikker in de kou
8. Velthuijs, Max Kikker is een held
9. Velthuijs, Max Kikker is Kikker
10.Velthuijs, Max Kikker is verliefd

Dit alles is uiteraard slechts een probeersel en geheel vrijblijvend!

Met hartelijke groet,
schrijverdezes, collectiemaker, Netwerkbibliotheek

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

11 opmerkingen:

 1. Aan Schrijverdezes,collectiemaker,

  Ha Schrijver,
  Wat een fantastisch idee! De kikkers en padden toonden veel belangstelling voor het Muizenboek,
  door dat ene hoofdstuk. Ze zijn volgens mij nog laaggeletterd, zelfs OP kennen ze niet. De hele groep j.m. is met de laptop naar de vijver gerend om het kpplankje te laten zien, wat merakels dat je dat al meestuurt, de titels zijn veelbelovend en ik hoor al wat opgewonden gekwaak!
  Dinsdag ga ik bij die aardige chauffeur van de biebbus vragen of er kpboeken op ons communepasje mogen, ik zal het lijstje meenemen.
  Ik ga eens even bij de vijver informeren of er een oudere kikker of pad is die voor kan lezen.
  Alvast bedankt, er volg snel meer nieuws uit de tuin van de buren.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Fijn dat het plan in goede aarde (of moet ik zeggen: modder?) lijkt te vallen. Ik denk dat de k & p ook wel een eigen pasje kunnen krijgen; is dat niet makkelijker?
  Ik ben benieuwd naar het verdere nieuws uit de tuin van de buren!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar ben ik weer, ik moest even een pleister op m'n linkeroor plakken.
  De k&p vinden het zo fijn dat er over k&p ook boeken zijn geschreven, en ik heb verteld hoe goed het is voor de ontwikkeling van de j.k. & j.p. Er is alleen geen oudere kikker of pad die vloeiend kan lezen. Denk je dat ik het voorlopig kan doen, bij de vijver?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Schrijver,
  Een pasje voor de k&p, zou dat mogen van de chauffeur? Het is wel een beetje mal, maar ik ga het dinsdag vragen.
  Groet van alle k&p, 'leuke foto' kwaken ze, en van Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Wat was er met je oor?
  Ik weet niet of je de j.k. en j.p. zelf kunt voorlezen; dat weet je zelf het beste neem ik aan. Misschien kun je ze af en toe samen met de j.m. voorlezen, b.v. 3 keer in de week, ik noem maar wat. We moeten het maar niet overdrijven, omdat ze nog helemaal geen leescultuur blijken te hebben. Dat was bij jullie toch anders, al was het dan uit het oud papier.
  Ik geloof niet dat het gek is als je de chauffeur een pasje voor de k & p vraagt. Als een muizencommune een eigen pasje heeft kan een k & p-gemeenschap dat toch ook krijgen, lijkt mij. 'De bibliotheek is er voor iedereen,' zeg dat desnoods maar tegen de chauffeur, al denk ik niet dat het nodig is, want hij begrijpt vast wel dat de k & p ook graag willen lezen. En het is altijd beter als iedereen z'n eigen pasje heeft, vanwege de aanmaningen enzo.
  Is er geen oudere k of p die met een beetje oefening over een poosje zelf kan voorlezen? Misschien kun je wat instructie geven? Ik denk dat het anders wel veel werk voor je wordt, want je hebt natuurlijk nog meer te doen dan alleen voorlezen. Ik denk ook dat het voor de k & p op de duur fijner is als ze op dit punt zelfvoorzienend zijn. Anders krijgen ze misschien toch last van schaamtegevoelens, wat zoals je weet een gevolg kan zijn van ongeletterdheid.
  Zal ik de boeken dinsdag al meegeven?
  Groet van schrvrdzs, ook aan de k & p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Stuur de boeken maar op, ik zal ze samen met een oudere kikker of pad bekijken en als de woorden te veel letters hebben lees ik 3x per week voor bij de vijver, de j.m. pikken dan meteen wat k&p literatuur op.
  Het is helemaal waar, de bibliobus is voor alle dieren in de tnvdbrn, ook al zitten ze in AVI 0. Ik zal de k&p komende weken wat klnkrs en mdklnkrs leren, dan kunnen ze nog deze zomer hun eigen boeken (voor)lezen.
  Er zit een flinke schram op m'n oor, er was vanavond een poes op je blog gesprongen en ik keek niet goed uit. Daarnet was 'ie weer weg trouwens.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Anna,
  Was het een zwarte poes? Dat was geen echte, maar een vrtl, nl. een 'widget'. Ik had hem er bij wijze van experiment even opgezet. Dat heeft misschien 2 minuten geduurd, dus je had wel pech dat je toen net langskwam en dat hij wél echt kon krabben.
  De boeken zijn overigens ook vrtl, maar dat bleek de vorige keer ook geen probleem.
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Die verificatiewoorden zijn haast niet meer te ontcijferen, is dat jou ook al opgevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Schrijver,
  Ja, die zwarte poes, hij was erg alert op muizen! Als hij net zo vrtl is als de boeken gaat het wel lukken hier.
  Groet, Anna
  p.s. De vrfctwrdn in spglbld ndrstbvn, ook nog een optie.
  De j.m. maken er een spelletje van om het wrd in 1x te raden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Anna,
  Ik moest weer even denken aan jouw idee dat de vrfctwrdn moeten verhinderen dat je dronken zit te bloggen. Het werkt nu ontegenzeggelijk beter denk ik.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Die j.m. worden steeds taalvaardiger! Nu de k&p nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag schrijver,
  Ik heb je aangestoken met een meme. Lees er hier meer over.
  Groeten,
  Informatiegebruiker

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Informatiegebruiker,
  Dat je mij 'aansteekt' zoals je het noemt is misschien omdat ik wel eens een boek lees (hoewel daar de laatste tijd niet veel meer van komt) en dat vleit me wel een beetje. Maar: ooit heb ik besloten nooit van m'n leven meer aan een kettingbrief mee te doe en dit is, hoe je het ook wendt of keert, een kettingbrief, zij het dan een digitale. Dus, dank voor je uitnodiging, maar je mag hem aan een ander geven. Ik weet niet waar je mijn antwoord verwacht, dus ik reageer ook even op jouw blog en geef daar een kleine motivatie.
  Met hartelijke groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen