WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 6 april 2008

Samenlevenkunjeleren & de bibliotheek


Foto: Volksuniversiteit Wijchen

Vorige week werd ik aangenaam getroffen door het bericht over de bibliotheek in Capelle aan den IJssel, waar in de boekenweek scholieren ouderen hebben ingewijd in de mogelijkheden van de Wii-spelcomputer. Omdat ik dat zo leuk vond dacht ik: is het geen idee om in het kader van de maatschappelijke stage die tegenwoordig op middelbare scholen verplicht is ook zoiets te doen? Bij de voorlichting over deze stages wordt de bibliotheek als mogelijke stageplaats genoemd. Zijn er al bibliotheken die hier gebruik van maken? Het lijkt me een mooie kans om jongelui de bibliotheek binnen te halen én om ze te laten zien dat hun kennis & vaardigheden voor anderen nuttig kunnen zijn. Het lijkt me ook een goede gelegenheid voor de voorstanders van spelcomputers in de bibliotheek om de tegenstanders van het nut ervan te overtuigen. Misschien kunnen de scholieren ook b.v. een computercursus geven of ondersteunen. Omdat ik zelden iets hoor van wat in bibliotheken gebeurt, is het natuurlijk heel goed mogelijk dat deze ideeën allang in praktijk worden gebracht. Als iemand daar iets over weet hoor ik het graag.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

2 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,

  De bibliotheek Den Haag heeft in het verleden computercursussen laten geven door (allochtone) pubers aan ouderen. Was een groot succes. Ik weet niet of ze het nu nog doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Tenaanval,
  Dank voor dit bericht. Ik vind het prachtig. Bibliotheek aan den IJssel heeft momenteel een advertentie (ik zag hem in de Metro) voor een specialist media en jongeren en daarin staan ook een paar leuke dingen, nl.:

  Heb je zin om hiermee aan de slag te gaan?
  Een WII-party in de bibliotheek...
  Een Read, Meet & Greet met schrijvers in het voortgezet onderwijs...
  Workshops voor jongeren rond taal en lezen in de bibliotheek...
  Web 2.0 –cursussen organiseren, maar ook toepassen in de digitale bibliotheek...

  Het is wel weer iets anders dan maatschappelijke dienstverlening, maar het klinkt in elk geval goed & geeft de burger moed.

  Met groet van schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen