WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 9 april 2008

Ding #19, bijenkorf of wespennest
Foto gevonden via Google-afbeeldingen

Vandaag heb ik mij bezig gehouden met de opdracht over 'sociale netwerken'. Eerst keek ik eens rond bij de collega's, waar er nog niet veel over te vinden was. Bij Treelertrash las ik een interessant stuk over zijn band & Myspace. Ik was er meteen van overtuigd dat het voor bands een prima mogelijkheid is om je bekendheid te vergroten en andere bands te leren kennen.

Na enige algemene informatie tot me te hebben genomen begaf ik mij naar Hyves en maakte een account aan, onder de naam schrijverdezes, al bleek mij wel dat het gebruik van een schuilnaam op Hyves niet gebruikelijk is. Maar aangezien het niet mijn bedoeling is er lang te blijven kan het wel even zo, dacht ik. Inmiddels heb ik ook al een vriend(in): mijn ook-al-blogvriendin Annamuis. En ik heb haar iets 'gekrabbeld'. Dus tot zover alles begrepen & toegepast. Ook nog gezocht naar bekenden, waarvan ik er enkele gevonden heb. Mijn middelbare school stond er ook op, maar daarvan kende ik niemand.

Ik geloof onmiddellijk dat Hyves voor heel veel mensen heel leuk is, want anders had het immers niet zoveel leden. Maar, zoals het tussen 2.0-dingen en mij nu eenmaal lijkt te gaan: het klikt niet. Sterker nog: ik erger mij. Al die mensen die al die dingen willen laten zien, de zoveelste manifestatie van 'kijk mij eens'. Wat me het meest hindert is dat opgefokte gedoe over 'vrienden' en die wedstrijd (althans daar lijkt het op) wie de meeste vrienden weet te vergaren. Ik vind het genant dat elke keer bij je naam komt te staan hoeveel relaties je op Hyves hebt. Ja natuurlijk, ik heb er maar eentje en dat is dus wel een beetje sneu als je me vergelijkt met Jan Peter Balkenende die er 99.979 heeft (de stand van hedenavond) of Wouter Bos, die daar overigens fors bij achterblijft met 36.843, of met allerlei willekeurige mensen die toch al gauw 250 vrienden op hun lijstje hebben staan. Het is dus mogelijk dat ik gewoon jaloers ben... Laten we het daar maar op houden.

Of het zinvol kan zijn dat de bibliotheek zich op Hyves manifesteert weet ik niet. Ik ben geneigd daar 'nee' op te zeggen, maar dat is misschien kortzichtig. In elk geval lijkt Hyves (nog) niet de wereld van de mensen waar ik collecties voor maak. Maar dat kan snel veranderen, dat realiseer ik me. En juist voor mensen die weinig bewegingsvrijheid hebben, zoals dat voor mensen in zorginstellingen geldt, kan zo'n sociaal netwerk misschien fijn zijn (als je tenminste nog kunt typen).

Op de site van Bibliotheek 2.0 had ik al verschillende keren rondgekeken en er wat berichten gelezen. Ik vind dat interessant omdat ik zelf in een uithoek van de bibliotheekwereld werk en daarom weinig informatie krijg over de onderwerpen & ontwikkelingen die in bibliotheken een rol spelen (zoals Wii's en chatten, ik noem maar wat, of zoals momenteel de berichten n.a.v. de uitzending van 'Tegenlicht'). Ik zou misschien ook wel eens aan een discussie mee willen doen als het toevallig gaat over iets waar ik wél mee te maken heb, of wat me aan het hart gaat, of waar ik gewoon zomaar eens een mening over kwijt wil. Maar dat ook bij Bibliotheek 2.0 het systeem van 'vrienden' wordt toegepast houdt me ervan tegen me aan te melden als lid. Ik vind het onbegrijpelijk dat een dergelijk systeem ook al een rol speelt in een groep van vakgenoten, waarin het toch gaat om het uitwisselen van informatie en meningen over de bibliotheek en de toekomst daarvan en naar ik aanneem níet over hoe groot je netwerk is (om nog maar niet te zeggen: hoe populair je bent). Misschien was het niet mogelijk om deze groep bij Ning anders aan te maken, misschien is het een bewuste keuze, maar in elk geval: ik voel me niet geroepen er aan mee te doen. En dat vind ik eigenlijk wel jammer.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Schrijver,
  De afgelopen dagen heb ik je postings gevolgd. Ik vond het volgende stuk over weer zo'n vriendenclub: 'Orkut'. Ben je het nog niet zat en wil je er meer over lezen, check dit.
  Laterr Trash.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Treeler,
  Dank voor het artikel. Ik heb het gelezen en het is allemaal nog erger dan ik al dacht. Laat maar zitten, die netwerken. Met de schrijfster van het stuk heb ik overigens een jaar of 10 geleden nog in een netwerk gezeten: de boekgrrls. Maar dat was vroeger, toen alles nog leuk was en internet iets toevoegde i.p.v. me steeds kwaaier te maken. Dit is natuurlijk de mening van een oud & verzuurd anti-vooruitgang mens, neem me niet kwalijk.
  Leuk dat je m'n postings leest. Ik volg de jouwe ook, en met genoegen.
  Groet van schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Schrijver. De 'vriendenfunctie'zit inderdaad ingebakken in Ning maar is geen verplichting. Het maakt mensen makkelijker terugvindbaar en je kunt er ook persoonlijke berichten mee uitwisselen (ook groepen).

  Ik zie het zelf altijd meer als 'contacten'. Het woord 'vriend' betekent online meestal heel wat anders dan in het 'eggie'...

  Groetjes

  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen