WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 12 april 2008

Evaluatie van een experimentFoto: Eva Besnyö (1910-2003), 1931

Nu moet ik toch eindelijk eens iets gaan schrijven om de heren politici die al dagen de kop van mijn blog vormen naar onderen te werken. Dit geeft al aan dat het met mijn ijver om dagelijks iets op mijn blog te zetten gedaan is. Ik ben er een week of zes geleden mee begonnen, om eens te kijken hoe lang je zoiets kunt volhouden. Nou, in mijn geval zes weken dus. De bewondering die ik aan het begin van mijn 'experiment' uitsprak voor twee mensen die het al járen volhouden, Grunberg en Mijnsbergen, is alleen maar groter geworden.

Hoewel het langzamerhand meer een 'psigologies eksperiment' is geworden, was mijn aanvankelijke bedoeling eens te kijken of het bijhouden van een blog-voor-je-werk een haalbare zaak kan zijn. Dit nog afgezien van de vraag of je werk hebt waar regelmatig iets boeiends over te vertellen is, maar alleen gelet op de tijd en de inspanning die het kost. Mijn conclusie is dat je 1. schrijven leuk moet vinden, 2. erg gemotiveerd moet zijn (én blijven) en 3. ofwel tijd van je baas moet krijgen ofwel je vrije tijd er in moet steken of een combinatie van beide. Het is niet iets dat je er zomaar bij kunt doen als je het toch al druk hebt. Reken maar op gemiddeld een uur per dag (inclusief het beantwoorden van eventuele reacties) als je het een beetje leuk wilt doen, met een plaatje erbij en in fatsoenlijk Nederlands. Mij kostte het meer tijd, maar dat kwam ook wel doordat ik vaak eerst moest bedenken waar ik het over ging hebben. Als het goed is, is dat niet nodig als je een werk-blog hebt, want anders kun je volgens mij beter niet aan zo'n blog beginnen. Een boeiend blog, dat mensen echt in de gaten gaan houden, moet het hebben van regelmatig iets nieuws; anders is een website of een nieuwsbrief of misschien nog iets anders naar mijn idee een (veel) beter communicatiemiddel.

Ik ga natuurlijk nog even door met bloggen, want de cursus is nog niet afgelopen. En misschien is er de komende weken ook nog wel eens iets van buiten de cursus dat ik graag wil 'delen' (niets anders dan 'meedelen' naar mijn idee, maar dat is een ander verhaal), maar het 'experiment' (voor de w-wetenschap, zoals meneer Beerta zou zeggen) verklaar ik voor geëindigd. Iedereen die meelas en -leefde: hartelijk dank!

Nu even afkicken, maar dat zal wel lukken. Zelfs ergere verslaafden kunnen een week zonder hun blog, zoals wij onlangs konden lezen. (Al is op dit moment natuurlijk nog niet duidelijk hoe dat gaat aflopen.)

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

7 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Jammer, maar wel begrijpelijk.
  23dingen doen kost mij ook veel tijd, al is nachtelijk bloggen voor een bosmuis niet zo erg. Nu het lente is geworden is er voor de commune meer te doen in de tuin van de buren, dan zijn er ook nog de j.m. die we in de gaten moeten houden en dan schiet 'posten' er bij in.
  Wij lezen je 'postings' altijd met interesse en hebben er veel plezier aan beleefd. We willen jou bedanken, er volgen vast nog wel mooie 'postings', met weer prachtige foto's!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het volgende woord is 'ibawe', Afrikaans voor iets dat een beetje pijn doet.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Anna,
  Het dááropvolgende woord is 'hjpop'. Dat lijkt een beetje te betekenen dat het allemaal wel meevalt. Ook in een tuin naast die van de buren is vanalles te doen. Wederzijds dank voor de interesse van jou & de commune tot zover. Zonder jou als lezer & voorlezer & schrijver van reacties én als 'poster' was ik waarschijnlijk al eerder gestopt.
  Er zijn nog een paar Dingen te doen, dus echt voorbij is het niet.
  En: 'Pijn is genot', schreef Jan Siebelink (de man van 'Knielen op een bed violen' én iemand die weet wat een tuin is.)
  Hartelijke groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Schrijver,
  'Pijn is fijn', uit een liedje dat de buurman soms draait.
  De commune zou de commune niet zijn zonder meevallers.
  Groet, Anna
  en: dwapagca

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook wel jammer Schrijver, omdat het bloggen nu juist een onderdeel was dat je zo leuk vond. Maar je overwegingen zijn inderdaad heel begrijpelijk.

  Niets mis met weloverwogen keuzes...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Edwin,
  Ik blog nog wel even verder hoor, maar niet meer elke dag, of in elk geval niet meer per se elke dag. Dat was slechts een 'eksperiment'.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is fijn om te lezen. Dan houd ik je feed er ook gewoon in!

  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen