
Foto gevonden via Google-afbeeldingen
De koningin moest vandaag tenslotte ook gewoon werken, dus laat ik maar weer 's een Ding doen: AquaBrowser en My Discoveries. Kan iemand mij uitleggen waarom AquaBrowser zo heet? Misschien ligt het voor de hand, maar ik kan het niet bedenken en van de collega's die ik er naar vroeg wist niemand het.
Laat ik voor de verandering eerst eens iets positiefs zeggen: ik ontdekte via deze opdracht Literatuurplein. Misschien raar dat ik dat nu pas ontdekte, want het bestaat vast al jaren, maar in elk geval weet ik nu dan van het bestaan ervan en bij alle 2.0-irritatie die mij inmiddels bevangen heeft is dit nu eens iets waar ik echt van onder de indruk ben en waarvan ik denk: ja, zo moet het! Zou het kunnen zijn dat echte 2.0-liefhebbers Literatuurplein misschien niet zo waarderen? Is het misschien niet zo 2.0? Ik zag zo gauw geen bijdragen van lezers, dat geeft natuurlijk te denken... Mijn eerste indruk: leuk opgezet, informatief, actueel, uitgebreid, gedegen, in fatsoenlijk Nederlands, met liefde voor de Nederlandse literatuur, neemt de lezer serieus, en wat ik ook heel leuk vind: het ziet er mooi uit. Wie maken dit?? Hulde aan deze (mij) onbekenden. Dit is wat mij betreft de bibliotheek zoals hij wezen moet, al is het natuurlijk maar een onderdeel. De pagina die mij naar Literatuurplein bracht, nl. die van Bibliotheek.nl, steekt hier naar mijn smaak nogal schril bij af. Waarom is in vredesnaam voor de allertreurigste kleur groen gekozen die er te vinden is? Ik dacht dat we bij de bibliotheek wel eens tobben over ons imago, nou hier knapt dat niet van op zou ik zeggen. Maar ja, smaken verschillen nu eenmaal.
Maar de opdracht ging eigenlijk over de catalogus. Van catalogi weet ik weinig, wat misschien raar is als je bibliotheekwerk doet. Ik ben er niet voor opgeleid, daar ligt het natuurlijk aan en ik heb de catalogus niet vaak nodig. Ik zoek soms wat op via Bicat, b.v. of wij een bepaald boek in de collectie hebben, of iets over een onderwerp waar een klant naar vraagt, en dat lukt meestal wel. Het verbaast me wel eens dat ik een boek dan b.v. via de titel niet kan vinden en via de auteur wél, maar dat wijt ik in eerste instantie aan eigen onkunde.
Ik ken de catalogus vooral als klant van Bibliotheek Rotterdam, maar het is inmiddels al weer een paar jaar geleden dat ik daar wel eens gebruik van maakte. Ook daar kon ik meestal wel vinden wat ik zocht. Vandaag ben ik in de catalogus van OBA gedoken (niet al te diep moet ik zeggen) en heb kennis gemaakt met het fenomeen 'woordenwolk'. Omdat je toch ergens op moet zoeken, zocht ik op 'Vestdijk', een auteur van wie ik wel het e.e.a. heb gelezen, én de auteur die, als ik mij goed herinner, door de directeur van de OBA eens in een artikel als voorbeeld werd gebruikt om aan te geven wat het belang van de bibliotheek is. Hij zei ongeveer: 'Als je naar de boekhandel gaat kun je nog maar een paar titels van Vestdijk vinden, maar bij ons staan ze allemaal op de plank.' (Een uitspraak die mij wel voor deze directeur innam.)

Vervolgens koos ik voor Vestdijk als auteur. Ik kreeg vier mogelijkheden:
Vestdijk, S., met 262 resultaten
Vestdijk, S. (1898-1971), met 38 resutaten
Vestdijk, S. (1898-1971) (mdw.), met 1 resultaat
Vestdijk, Simon, met 15 resultaten
Is dit verklaarbaar en kan het echt niet anders? Ik durf het niet te zeggen omdat ik geen verstand van catalogi heb, maar op mij als bibliotheekgebruiker komt het vreemd over.
Voor My Discoveries heb ik me aangemeld, maar een lijstje heb ik niet gemaakt. Misschien kan het ooit nog 's handig zijn. Wat me hinderde is dat op de eerste pagina 'My Discovieries' staat. Kan dat niet even verbeterd worden? En waarom staat er een paar keer 'je kan' terwijl 'je kunt' toch echt beter klinkt? Een bibliotheek hoort toch zorgvuldig met taal om te gaan? Maar ja, dat zal de kniesoor in mij wel weer wezen.
Al met al: ik denk dat het heel goed en heel nuttig is als bibliotheekcatalogi over de hele wereld gekoppeld worden, in elk geval waar het wetenschappelijke boeken betreft en wat mij betreft ook voor alle andere boeken. Dat je recensies kunt lezen: ook prima. En wat zou het fijn zijn als je de inhoudsopgave van elk boek kon zien en b.v. de eerste bladzij lezen. Waar het boeken betreft die in het bezit zijn van een Nederlandse bibliotheek, dan zou het al prachtig zijn als je in heel Nederland dat boek kon opsporen. (Of is dat inmiddels al zo?) En laten we dat allemaal nou eens snel regelen! Hier is via internet natuurlijk imiddels enorme vooruitgang te boeken. Maar: laten we ook, vóór we al die catalogi aan elkaar koppelen, eerst eens even (nou ja, dat zal best wat tijd kosten) alle onduidelijkheden eruit halen, zoals die 4 Vestdijks. Ongeveer zoals je eens flink opruimt voor je gaat verhuizen.
Wat betreft het taggen door 'leken', ach ja. Ik trof b.v. de tag 'mooi' aan. Tja, als je op zoek bent naar een mooi boek is dat misschien wel handig... Maar laten we in elk geval duidelijk onderscheid blijven maken tussen trefwoorden van bibliothecarissen en die van het 'grote publiek'. Is dat zo raar? Waarom ga je wel naar een dokter die ervoor gestudeerd heeft en laat je je haar knippen door iemand die kappersacademie heeft gedaan? Bibliothecarissen hebben toch ook ergens voor geleerd? Dat heeft niks met minachting voor het publiek te maken. Integendeel, zou ik haast zeggen.
En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.