WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 13 september 2012

Wát?!Gisteren werd ik voor watje uitgemaakt. Nou vind ik dat geen scheldwoord, maar het voelt toch ook niet als een compliment. (Ik moet ineens aan vroeger denken, toen ik zeventien was ofzo, en tegen mijn vader zei: wat ben jij toch burgerlijk! Waarop hij reageerde met: is dat dan een scheldwoord? Maar dit tussen haakjes.)

Dat ik een watje zou wezen was omdat ik op internet mijn naam en gezicht niet laat zien. Ik probeerde maar weer eens uit te leggen dat dat niet is omdat ik het niet durf maar omdat ik het niets vind toevoegen. In de begintijd van dit blog heb ik dat ook al eens opgeschreven en ik denk er nu nog net zo over, al is niet alles meer van toepassing omdat mijn situatie veranderd is.

Op facebook zit ik niet, maar als het ooit zover zou komen, zou ik dat zeker onder mijn eigen naam doen, mét een foto. Dat lijkt mij daar te horen want facebook is voor zover ik weet toch vooral, of in elk geval voor een deel, bedoeld om jezelf te laten zien en naar anderen te kijken. Maar op dit weblog (en op twitter) is dat anders vind ik. Daar gaat het om wat ik opschrijf. En dat heeft niets te maken met hoe ik eruitzie.

Ik heb lang gevonden dat je schrijvers eigenlijk niet zou moeten zien. Vroeger had ik geen tv en toen er een keer een uitzending over Voskuil was, nodigde mijn buurvrouw, die wist dat ik erg van zijn werk hield, me uit om te komen kijken. Toen had ik het wel even moeilijk, maar ik zei toch nee. Ik dacht: stel dat ik het een vervelende man vind, dan zal ik zijn boeken voortaan misschien lezen met dat beeld in mijn hoofd. En dat risico wilde ik niet lopen.

Inmiddels ben ik minder principieel geworden op dit punt. Ik heb nu zelf een tv in huis en als daar een schrijver op te zien is die ik goed vind, dan kijk ik wel eens. En ik ben mede door de film die over haar op tv was Wisława Szymborska gaan lezen. En zelf ben ik natuurlijk geen schrijver. Maar ik denk wel dat ook míjn uiterlijk niets kan bijdragen aan wat ik opschrijf. Een van de leuke dingen van internet vind ik nou juist dat je er soms mensen ontmoet met wie je alleen maar van gedachten wisselt. Dat het er niet toe doet of ze mooi of lelijk zijn of oud of jong of hoe hun haar zit of wat voor kleren ze dragen, omdat je dat gewoon niet van ze weet. Dat je je alleen maar bezighoudt met wat iemand schrijft.

Wat ik soms hoor: als je je gezicht niet wilt laten zien heb je zeker wat te verbergen, dat vind ik grote onzin. Ik denk dat je juist als je je 'onbespied' voelt vaak meer van jezelf durft prijs te geven dan als je niet anoniem bent. (Ja, ik weet heus wel dat anonimiteit nauwelijks bestaat op internet, maar een béétje is het soms toch nog wel mogelijk.)

Ik ben dus een watje. En ik blijf het. Maar vandaag even niet. Zie boven.

(Mijn naam voegt écht niets toe, maar als je hem wilt weten kan ik je mailen.)

24 opmerkingen:

 1. Ik snap je standpunt, maar toch leuk je (eindelijk) eens te zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Astrid,
  Ik ben (aangenaam) verrast dat je mijn blog nog steeds leest! En dank voor je reactie, maar voegt zo'n foto nou echt iets toe? Volgens mij niet.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schrijver! Nu ben ik toch even van slag hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een vleugje mysterie maakt het toch juist plezant, is het niet? Dat je niet precies weet wie erachter schuilgaat vind ik juist een meerwaarde. Ik laat ook heel bewust mijn gezicht niet zien (al zeggen mensen die me kennen wel dat ik op mijn tekeningetje lijk). Ik vind net als jij dat me dat meer vrijheid geeft. Dus, blijf vooral "anoniem"! (en van die mooie afbeeldingen van lezers verzamelen, want daar geniet ik zo van!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Edwin,
  Ik snap het. Maar je kunt het wel aan denk ik?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, je weet toch? Ontwikkelingen zijn leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Theetante,
  Ik ben het met je eens, wat die meerwaarde van een vleugje mysterie betreft. Zo heb ik het ook jaren gevoeld. En zo voel ik het eigenlijk nog, maar ik voelde me een beetje uitgedaagd. En dat is óók wel een leuk gevoel.
  Groet, schrvrdzs

  p.s. Met afbeeldingen van lezers verzamelen ben ik gestopt toen ik hoorde dat ik ontslagen zou worden. De lol was er toen acuut af. Ik denk er wel eens aan om weer te beginnen met speuren, maar ik ben er nog niet toe gekomen.
  Op dit blog staan ook veel schilderijen van lezers, misschien vind je het leuk. Ik kan zelf het Frans nauwelijks lezen, maar het is alleen al de moeite waard door de afbeeldingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Edwin,
  Sómmige ontwikkelingen zijn leuk...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oei, dat wist ik niet! Ik wilde je gewoon vrolijk lof toe zwaaien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Theetante,
   En dat wordt gewaardeerd hoor! Je kunt niet alles weten ;-) Het staat wel ergens op mijn blog, maar toen hadden wij elkaar nog lang niet (digitaal) ontmoet.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 10. Ha Schrijver,
  En als je het dan doet, dan doe je het natuurlijk goed!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   Liefst wel ja. Vind je dat het gelukt is?
   Groet, schrvrds

   Verwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Het is een dik mooie foto, je staat er stoer op. Waar zijn die hoge bergen?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   Dankjewel. Stoer klinkt goed. Die bergen zijn de Franse Alpen. Daar was ik vorig jaar met vakantie. Het was er prachtig.
   Groet, schrvrdzs

   p.s. Weten jullie al dat er een nieuw boek van Joost Conijn is? Het heet De piloot van goed en kwaad en het gaat over zijn vliegtocht over Afrika.

   Verwijderen
 12. Ik vind dit dapper! En het is een mooie foto.
  Maar (ik kan slecht cadeautjes ontvangen): "Het had toch niet gehoeven".

  Overigens: ik had je al lang een compliment willen maken over al die mooie lezers en lezeressen, want ik snap niet hoe je dat voor elkaar bokst (en dat hoef ik ook niet te weten.)

  Wel erg bedankt voor het franse blog. Ik ga proberen om er wijs uit te worden want de plaatjes zijn heel inspirerend. Hoe ontdekte je dit blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Piet,
  Er was nauwelijks moed voor nodig, moet ik zeggen. Nee, het had niet gehoeven. En ik denk nu ook een beetje: waarom deed ik het eigenlijk? Maar ik heb er geen spijt van. Er is een 'stroming' van mensen die vinden dat je jezelf moet laten zien als je meent iets te moeten vertellen op internet. Ik denk er anders over zoals je kon lezen, maar ik wou de 'andersdenkenden' toch een keer ter wille zijn. Zó principieel ben ik nou ook weer niet.
  Die plaatjes van lezers heb ik een tijd tamelijk fanatiek verzameld door te googelen op termen als 'schilderij lezer' en dat in verschillende talen. Zo kwam ik ook op het Lali-blog terecht.
  Het was een beetje een verslaving, waar ik vanaf was toen ik hoorde dat ik ontslagen zou worden. Toen vond ik er niks meer aan. Misschien zou ik het nu weer leuk vinden, dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik denk wel dat ik dan allemaal 'dubbele' ga vinden omdat ik niet meer weet wat ik heb. Dus daar zou ik dan een systeem voor moeten bedenken en daar zie ik tegenop.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Schrijver,
  Jazeker weten we dat, van Joost Conijn. Heb je hem gezien? Hij was deze week twee keer op de televisie!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   Nee, ik heb hem niet gezien. Jammer! Ik zag alleen maar politici geloof ik. Ik had liever Joost Conijn gezien. Ik denk dat ik dat boek ga kopen.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 15. Reacties
  1. Ha Tenaanval,
   Dank je. Beetje tegenlicht doet wonderen ;-)
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 16. Beetje late reactie, maar leuke foto! En of het wat toevoegt? Je bent sowieso leuk, met of zonder foto!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Festina,
   Beter laat dan nooit geldt ook voor reacties, dus dankjewel. En die laatste zin, die is natuurlijk om te blozen.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 17. Maar schrijverdezes toch, evenals Edwin ben ik ook even geheel van slag! Ik zie dit stukje nu pas, hoewel ik toch regelmatig je blog lees. Wat leuk toch om je zo op de foto te zien! En gezien de vele reacties hier, doe je je lezers er een danig plezier mee.
  Een watje? Weet je, men praat maar raak op het internet. Maar een watje lijkt de mevrouw op de foto me zeker niet. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Cees,
   Tja, wat heet regelmatig? En van slag? Dat zijn we allemaal wel eens. Maar het lijkt in dit geval wel speciaal de Zeeuwen te treffen ;-)
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen