WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 31 juli 2009

Boek&bieb 16Als ik het goed begrepen heb (want het is een wat merkwaardig verhaal) is de hoofdpersoon van De tegenhanger van Atte Jongstra, een man die ook Atte Jongstra heet, in het hiernamaals terechtgekomen. Hij verblijft daar in een hotel dat in Frankrijk lijkt te staan. Hij wil een toren gaan bouwen om van daaruit een stad te kunnen zien waarvan hij vermoedt dat zijn vrouw Mary er verblijft. Hij zegt tegen de eigenaar van het hotel dat hij boeken over torens nodig heeft en die zegt dat hij het voor hem zal regelen.

Een opgewonden uur volgde, waarin Jongstra wederom op de tuinbank gezeten over de vorm van zijn toren nadacht en zich alvast verheugde op zijn vergezicht op Mary.
Hij hoorde een automotor naderen en liep naar boven. Links van het hotelgebouw, op de hoger gelegen weg stopte een auto en toeterde luid. Even meende hij de vormen van een stadsmobiel in de wagen te herkennen, maar het bleek een bestelbus met gesloten flanken, waarop met grote letters 'Bibliobus' stond geschilderd. De bestuurder stapte uit, een bibliothecaristype: de wilde bobberd van een lezer en een papierbleek gezicht boven het standaard colbert van stof uit Manchester, de elleboogstukken ontbraken niet, de plompe spekzoolschoenen completeerden het beeld.
'U bent die torenbouwer?'
'Eh ja...'
De bestuurder opende beide achterdeuren van de bus. Jongstra zag een gezellig ingerichte ruimte. Boekenkasten aan beide zijden, een gemakkelijke fauteuil en een staande lamp, waarbij het goed lezen leek.
'Gaat u maar eens lekker op uw gemak zitten. Ik heb de hele afdeling over torens uit de centrale vestiging meegenomen, er zit vast bij wat u zoekt.'


Foto hier gevonden.

4 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Wat een bijzonder verhaal over die bibliobus die helemaal uit Roemenië komt aanrijden met de aangevraagde boeken over torens. En hoe gaat het verder, komt die toren met uitzicht op Mary er?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  De foto was slechts ter illustratie bedoeld en je moet hem niet al te serieus nemen. Ik koos hem uit omdat er 'Bibliobus' op de bus staat en de bus niet al te groot is en daarom voor een bestelwagen kan doorgaan. Ik denk niet dat hij echt uit Roemenië kwam aanrijden, maar mischien was het toch zo.
  Hoe het verhaal verder gaat weet ik niet, omdat ik het boek nog niet uit heb.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaaah, wat een leuk verhaal! Hoe gaat het verder? Moeten we het gaan aanraden aan de leden van het Landelijk Platform Bibliobussen of loopt het slecht af met de boeken en de bibliobus?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Tenaanval,
  Misschien maak ik nog een verslagje van het boek, maar misschien ook niet want ik vond het nogal moeilijk. De collectie over torens die in die bus aanwezig bleek te zijn was beslist reclame voor de bibliotheek. De rest van het stukje ook wel vind ik, zij het minder voor de bibliothecaris, in elk geval wat betreft zijn uiterlijk.
  Het door jou genoemde Landelijk Platform ken ik niet, dus ik weet niet wat ze daar graag lezen. Als ik je goed begrijp hebben ze er blijkbaar behoefte aan lectuur over bussen waar het goed mee afloopt? Dat geeft te denken.
  Het loopt met de boeken en de bus in dit verhaal niet slecht af: na enige tijd rijdt de bus weer weg. Jongstra is dan, na uren gebladerd en gelezen te hebben, weer uitgestapt. Hij wil geen boeken lenen omdat het hem genoeg is te weten dat deze collectie over torens bestaat. (Dat is natuurlijk een beetje jammer, want zo komen we er niet achter of er b.v. een pasje nodig was.)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen