WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 23 juli 2009

Voedselpakket

Een paar dagen geleden vond ik dit boodschappenlijstje in een boek. Mooi is een te groot woord, ontroerend ook, om van fascinerend maar te zwijgen. Toch vind ik ze alledrie een beetje van toepassing. Waar b.v. verkoopt men nog zult? En wat is een grote koek?

Voor wie het een mooi lijstje vindt heb ik een tip: het weblog Geef Ons Heden, dat geheel uit dergelijke lijstjes bestaat. Betrap de medemens terwijl hij zich onbespied waant...

15 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Een grote koek is een eierkoek. Dat andere weet ik niet, maar een perzik zou ik ook wel eens willen kopen.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Perziken kun je vaak wel bij AH kopen, vers of in blik. Er staat volgens mij eigenlijk perik of pezik op het briefje en bij het eerste dacht ik aan een kruising tussen een perzik en en peer en hoe dat zou smaken.
  Dat een grote koek een eierkoek is wist ik niet, maar nu ik het weet vind ik het wel logisch.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Een perik/pezik smaakt heerlijk maar vliegt zo uit je pootjes, door de nattigheid, dat denk ik. Dan komen er allemaal grondkorreltjes aan en moet je 'm afspoelen in de vijver.
  Of zou de perik in stukjes door de jogert gaan?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Dat had ik nou ook zitten denken, dat het misschien voor in de jogert was. Perikjogert, lkkr!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Edwin,
  Wel hè, zeggen de collega's uit Westfriesland dan.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een vriend tipte me uw blog. Boeiend. En....leuk dat u naar mijn 'Geef ons heden' verwijst.
  Goede groet uit Antwerpen!
  Bert Bevers

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Schrijver,
  Op een van die andere briefjes ontwaarde ik 'roze worst'. Enig idee wat dat is? Klinkt niet echt smakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Bert,
  Dank voor uw reactie en lovende woorden. Teveel eer, maar leuk om te lezen.
  Uw Geef Ons Heden had ik een tijdje geleden (via-via, zoals dat gaat) ontdekt en ik zag in het gevonden briefje een mooie aanleiding om er meer mensen op te wijzen. Ik maak collecties voor bewonersbibliotheken van zorginstellingen en vind wel vaker boodschappenbriefjes, eigenlijk altijd van ouderen, waardoor ze iets ontroerends hebben. Naast lijstjes kom je in boeken nog wel meer tegen.
  Hartelijke groet terug vanuit Hoofddorp/Rotterdam, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha WvS,
  Nee, geen idee! Het viel mij op dat er ook vaak 'toespijs' op staat. Ik vroeg me eerst af wat dat was, maar ik neem aan dat het Vlaams voor 'toetje' is. Zoals je pas al opmerkte: bloggen is leerzaam.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Schrijver en Sofie,
  Ik denk dat met "roze worst" boterhammenworst wordt bedoeld, zo noemden wij die volgens mij vroeger ook. (in Limburg that is)
  En "zult" koop je gewoon bij de slager of in de supermarkt, althans in het zuiden van het land.

  Maar inderdaad een mooi briefje, vooral ook door het handschrift.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag schrijver,
  Al twintig jaar verzamel ik gevonden boodschappenbriefjes en intussen heb ik natuurlijk sub-collecties gemaakt, bv. 18x het woord yoghurt verschillend gespeld. Omdat ik in de laatste jaren van haar lange leven ook regelmatig boodschappen voor mijn moeder deed herken ik veel in die lijstjes. Haar spelling ging met de tijd ook achteruit("aarpels"), woorden waren minder goed bereikbaar en werden omschreven ("iets voor na het warme eten") of kregen een andere betekenis. Zo schreef ze bv. ook "iets meer als een koekje" als ze een eierkoek, pindakoek, koffiebroodje enz. bedoelde.
  Zult kun je vast nog wel ergens kopen, ik heb gisteren nog havermout en Brinta kunnen kopen, dingen waarvan ik meende dat ze uit het assortiment verdwenen waren net als Vim.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Tenaanval, WvS en AvA,
  Dank voor de uitleg rond de diverse voedingsmiddelen. Ik dacht dat zult iets uit 'vroeger jaren' was en wel niet meer te koop zou zijn. Ik herinner me ook 'blikzult', dat was geloof ik boterhamworst.
  Zelf ben ik meer van de vegetarische worst.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Ava,
  Toen ik 's over bladwijzers e.d. schreef vertelde je geloof ik al dat je boodschappenbriefjes verzamelt, maar ik herinner me niet dat je er toen bij schreef dat je het al 20 jaar doet. Hoeveel heb je er al? Het Geef Ons Heden-weblog is er nog maar bescheiden bij. Voor veel mensen is zo'n briefje nog een van de weinige dingen die met de hand geschreven worden denk ik.
  Brinta en havermout staan hier gewoon bij AH. Vim bestaat echt niet meer denk ik, of toch nog wel?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen