WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 26 juli 2009

Een gewaarschuwd mens 2
In het gebouw waar ik werk worden momenteel ook enkele ruimtes gebruikt door de projectgroep (commissie?) die zich bezighoudt met de toekomstige 'Digitale Bibliotheek'. Deze tijdelijk inwonende heren en dame werden aan ons voorgesteld tijdens een personeelsbijeenkomst. Daarbij werd meteen iets verteld over wat de bedoeling is van de Digitale Bibliotheek. Wat mij daaraan enigszins schokte waren de gedachte om voor het nieuwe 'pasje' misschien het burgerservicenummer te gaan gebruiken én het plan om een landelijke database op te zetten waarin alle informatie over bibliotheekgebruikers bij elkaar komt. Vooral de combinatie van deze twee dingen vind ik tamelijk eng.

Ik was aanwezig bij die bijeenkomst maar hoopte dat iemand anders een vraag zou stellen over wat ik hierboven noemde. Niet dat ik het zelf niet durfde, maar ik had ook nog een andere vraag en ik hoopte bovendien dat iemand met meer gezag het zou doen. Helaas vroeg niemand er iets over. Het antwoord zou overigens vast en zeker geweest zijn dat alles met de best mogelijke veiligheidsmaatregelen omgeven zou worden, o.i.d. Een principiële discussie zou het vast niet geworden zijn.

En sindsdien loop ik rond met de vraag: hoe kan dit? Hoe kan dit idee in bibliotheekland leven zonder dat iemand zich er druk over lijkt te maken? Of heb ik de discussie gemist en is die er wel degelijk? Ik hoop het. Want het is nogal wat: hiermee geef je de overheid toch de mogelijkheid om te zien wat mensen lezen en waar ze naar zoeken? Nee, natuurlijk, niet zómaar. Maar als de politie inzage eist, wat doen we dan? En als er een andere overheid komt?

En vooral: waarom zouden we dat willen, het burgerservicenummer gebruiken voor een bibliotheekpasje? Ik begrijp daar helemaal niks van en ik zie er geen enkel voordeel aan dat tegen de (in mijn ogen) grote nadelen op kan wegen. Ben ik misschien een beetje paranoïde aan het worden, of hoe zit dat? Of heb ik het verkeerd begrepen?

Er werd tijdens de bijeenkomst in elk geval niet de indruk gewekt dat het iets was waar misschien privacy-aspecten aan verbonden zouden kunnen zijn. Nee, het leek gewoon een handig idee. En niemand leek verontrust. Achteraf heb ik toch een beetje spijt dat ik er niets over gevraagd heb. De vraag die ik wél stelde, was veel minder belangrijk. Maar ja, te laat.

Plaatje van dit weblog.

15 opmerkingen:

 1. ik vind dat je gelijk hebt,zoiets beangstigt mij ook

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Steenwijk23,
  Zouden wij de enige twee zijn die er moeite mee hebben?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Dat zou helemaal beangstigend zijn.
  Misschien komen er in de toekomst stickers met een waarschuwing op bepaalde boeken.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schrijver,
  Het komt nu ook voor dat de politie bij een bibliotheek informeert naar wat mensen geleend hebben. De VOB heeft voor dit soort zaken een protocol opgesteld. De details daarvan ken ik niet maar volgens mij komt het er op neer dat bibliotheken geen persoonlijke informatie geven aan wie dan ook behalve als er gerechtelijk bevel is. Privacy bescherming is volgens mij ook heel lang de reden geweest waarom in uitleensystemen geen leenverleden wordt bijgehouden. Want wat we niet registreren kunnen we ook uitleveren.

  Overigens zag ik vorig jaar in Kopenhagen dat iedereen daar (gratis) lid kan worden van de bibliotheek op vertoon van een (1) legitimatiebewijs want daar ís je burgerservicenummer je lidnummer. Vonden we daar allemaal heel handig en efficient, geen gezeur met dubbele of driedubbele legitimaties. Dat gebeurd dus al. Zolang alle verschillende systemen maar niet aan elkaar gekoppeld worden is er volgens mij niet zoveel aan de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  'Alles wat u leest kan tegen u gebruikt worden.'
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  'Het lezen van boeken kan nadelig voor u uitpakken. Begin er niet aan!'
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Tenaanval,
  Ik wist daar wel iets van, dat er een soort protocol is. Dat lijkt me heel goed.
  Ik was er al een beetje bang voor dat iedereen het een prima idee zou vinden. Dat bleek ook al uit het feit dat niemand bij die bijeenkomst naar privacy-aspecten vroeg.
  Het is net zoiets als het medische dossier: de meeste mensen protesteren niet. (Maar 60% van de artsen schijnt voor zichzélf zo'n dossier niet te willen.)
  Straks is ook je reisgedrag bekend (OV-chipkaart), er is een dossier van alle kinderen, je telefoontjes worden geregistreerd, enz. enz.
  Het venijn zit hem natuurlijk vooral in je laatste regel:
  'Zolang alle verschillende systemen maar niet aan elkaar gekoppeld worden is er volgens mij niet zoveel aan de hand.'
  Want hoelang duurt het nog voor het zover is?
  Ik realiseer me dat privacy inmiddels bijna iets van vroeger is, maar ik betreur het toch dat de bibliotheek hier aan meewerkt.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Correctie: wat we niet registreren kunnen we ook NIET uitleveren bedoel ik natuurlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Anna,
  Ken je die kaarten van Joost Swarte? Daar staan allerlei van dit soort teksten op, in de sfeer van 'Lezen schaadt uzelf en anderen.'
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Tenaanval,
  Dat had ik al begrepen hoor!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Nee, ken ik niet, de j.m. zijn al aan het googelen. Ben zo terug.
  Groet, Anna
  'tictuc'

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vele cartoons later...inderdaad!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Anna,
  Ik kon er maar eentje vinden, maar dat aantal zullen de j.m. vast en zeker overtroffen hebben.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Schrijver,
  De j.m. sturen deze link.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Anna,
  Hij is mooi! Wil je de j.m hartelijk bedanken?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen