WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 7 juli 2009

Boek&bieb 15In De vertegenwoordigers van F.B. Hotz staat het verhaal De herhaling. Daaruit komen de volgende regels (Metropolis is een sciencefictionfilm uit 1927).

In Metropolis, die hij in zijn leven viermaal gezien had, huisde in de hoogste wolkenkrabber de 'Heerser', die vanuit een controleruimte de werkers in hun onderaardse machinehallen kon bespieden op een scherm. De dakkoepel van dat bouwsel bevatte een wintertuin, concertzalen en bibliotheken. Zonen van de Stichter leefden daar in bovenwereldse luxe.

Toen ik op zoek ging naar een plaatje uit deze film vond ik, naast het bovenstaande beeld uit de film, ook dit ontwerp voor een nieuwe bibliotheek in Utrecht, van het bureau Rapp en Rapp:
Daarover valt te lezen: 'De film Metropolis leverde ideeën op voor de buitenkant.'
Het ontwerp van Rapp en Rapp wordt overigens niet uitgevoerd. Tenaanval wijdde daar vorig jaar deze blogpost aan.


Filmbeeld hier gevonden.
Impressie ontwerp bibliotheek hier gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten