WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 16 juli 2009

Oud en out 2In het artikel over de sanering bij de Zeeuws-Vlaamse Bibliotheek waar ik het gisteren over had, stond ook dit:

De bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen is druk bezig het kwaliteitscertificaat te behalen. Enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan zijn dat de bibliotheek een collectie van twee boeken per inwoner moet hebben en dat er jaarlijks tien procent van die collectie vernieuwd wordt.

"We hadden meer dan 300.000 boeken, eigenlijk een te grote collectie. Dus als je daarvan tien procent moet vernieuwen betekent het dat we dus jaarlijks 10.000 boeken extra moeten kopen", rekent Crombeen uit. "Dat heeft dan meteen ook grote gevolgen voor onze financiën. Ook dat was een reden om de collectie in te krimpen."


Ik vertelde dat gisteren tijdens de afwas aan mijn dochter en die keek erg verbaasd. Zelf was ik ook nogal verrast toen ik het las. Om dat certificaat te krijgen zou je je collectie moeten inkrimpen? Is méér dan 2 boeken per inwoner dan minder goed dan precies 2 boeken? Zou je niet gewoon 0,2 nieuw boek per inwoner per jaar kunnen kopen en de rest als extra zien? Ik zou denken dat je dan juíst het certificaat 'kwaliteitsbibliotheek' met daarbij nog de aantekening 'met extra ruime keuze' zou moeten krijgen. Maar misschien zie ik het verkeerd.


Plaatje hier gevonden.

6 opmerkingen:

 1. Dit klinkt inderdaad absurd! Ik zou de collectie dan scheiden in basiscollectie en extra collectie of zo, alleen al om dat te omzeilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Festina,
  Dat lijkt me een slim plan en het klinkt ook nog eens mooi. Jammer dat de heer Crombeen dit blog niet leest, anders kon hij je idee overnemen. Maar of hij dat zou willen is de vraag, want hij heeft voor mijn gevoel wel zin in dat saneren. Waarschijnlijk heeft Tenaanval gelijk en probeert hij zijn plan met verschillende argumenten wat minder drastisch te laten lijken.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb het document van de certificering onlangs gezien. Laat ik het erop houden dat het heeeel bijzonder is, wat daarin wordt gevraagd en gesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ schrijver: ik vrres ook dat Tenaanval gelijk heeft. In zijn plaats zou ik het ook zo brengen, denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Edwin,
  Je maakt me wel een beetje nieuwsgierig naar dat document. Heeft de ZB dat 'certificaat'? En wat voor voordelen biedt het als je het hebt?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Festina,
  Gisteren schreef je dat het absurd klinkt en vandaag dat je het ook zo zou brengen. Ik ben daarom zo vrij het laatste niet te geloven.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen