WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 2 april 2008

Ding #18 LibraryThing

Foto gevonden via Google-afbeeldingen

Toen we net met de 23 dingen begonnen waren, ben ik eens op LibraryThing gaan kijken omdat een collega er wat over schreef. Ik wist toen nog niks over aanmelden (iets waar ik nu m'n hand niet meer voor omdraai), dus ik keek alleen wat rond op het algemene gedeelte. Ik las een discussie over de vraag of je op LibraryThing alleen boeken zou mogen zetten die je in je kast hebt staan of ook boeken die je 'alleen maar' gelezen hebt. Dat beviel me niet zo. Vandaag maakte ik wat nader kennis en ik zette er, zoals de opdracht vraagt, 10 boeken (die ik echt in de kast heb staan) op. Dat viel nog niet mee omdat ik niet elke titel even makkelijk kon vinden en omdat niet van elk boek een plaatje aanwezig was (en dat wilde ik toen ik eenmaal bezig was toch wel hebben), maar uiteindelijk is het gelukt en heb ik drie plaatjes ge-upload van Google-afbeeldingen, zodat de volgende plaatsers van die boeken ook nog wat aan me hebben.

En wat vind ik er nou van? Drie keer raden. Antwoord: niks voor mij. Ik vond het fijn dat het nu eens in het Nederlands was en ik vind eigenlijk alles wat over boeken gaat wel een beetje leuk, maar ik zie voor mezelf geen enkele toepassing van LibraryThing. Ik vind het ook weer van een hoog 'kijk mij eens'-gehalte. In de handleiding las ik, n.b. onder het kopje 'Deel', dit advies: 'Steek iedereen de ogen uit met je LibraryThing collectie! Gebruik de URL in je profiel om een link naar je profiel en je collectie te maken.'
Tja, wat moet ik hier nog aan toevoegen? Ik begrijp heus wel dat niet iedereen het doet om anderen te imponeren, maar ik geloof nou ook weer niet dat iedereen het doet omdat het zo fijn is om erachter te komen wie jouw smaak allemaal delen en om daar leestips aan te ontlenen. Bovendien: wanneer moet je al die getipte boeken lezen? Hoewel ik al iemand op LibraryThing ben tegengekomen die bijna 100 boeken per jaar leest, en daarmee vast niet de meest-lezende zal zijn, míj lukt dat niet, helaas.

Tot slot een vraagje: ik wilde, nu ik toch die boeken had ingevoerd, wel zo'n mozaïekje maken met 'boeken uit mijn verzameling' (kan ik ook eens iemand de ogen uitsteken...), maar dat lukte me niet. Ik kon wel een rijtje boeken onder elkaar krijgen, maar dat was niet de bedoeling. Komt het doordat ik in de Nederlandse versie werkte, of ligt het aan mij? Kan iemand me advies geven?

Zo, ik ben weer bij met de opdrachten. Een hele rust.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

7 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    En dan is er ook nog een muizencommune die schaamteloos de boeken van een ander op haar plankje zet (Janosch)!
    Maar ze worden wel (voor)gelezen,
    ze staan er niet voor de sier.
    Bedoel je zoiets als de 'widget' bij mij? 3x3 lukte ook niet, ik heb een 'standaard blog widget' en
    dan bij 'opmaak' optie '5 zwevend'.
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Anna,
    Dankjewel! Ik ga het een keer proberen. Hoe wist je dat je dit moest kiezen? Bij mij werkte het 'voorbeeld' niet maar bleef op de eerste keus staan als je wat veranderde.
    Met groet van schrvrdzs
    p.s. Het gaat er bij boeken in de eerste plaats om wie ze leest, niet waar ze staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Schrijver,
    Had ik ook, van dat voorbeeld!
    Ben toen eerst teruggegaan naar 'mijn boeken' en toen weer naar 'extra' om opnieuw te beginnen. Toen veranderde het voorbeeld wel mee. Kostte veel tijd, misschien komt er iemand met een beter idee.
    Groet, Anna
    p.s. Helemaal mee eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Verrassend,

    eerlijk gezegd had ik gedacht dat je LT juist wel leuk zou vinden.

    Zelf ben ik er dol op. Met de gemeenschap doe ik niets verder maar met de catalogusfunctie en de widgets etc ben ik erg in mijn nopjes.

    Ze laten zo goed zien dat het ook allemaal makkelijk kan en open vooral.

    Dat als tegenhanger van traditionele catalogi dan.

    Maar goed, je kunt niet alles leuk vinden he...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Edwin,
    Ja, ik had zelf ook wel een beetje hoop dat ik dít nou 's leuk zou vinden... Maar van dat 2.0 word ik langzamerhand nogal chagrijnig geloof ik. Sorry.
    'Maar goed, je kunt niet alles leuk vinden he...' is dan ook neem ik aan een beetje cynisch? (Geen probleem hoor!)
    Van traditionele catalogi weet ik weinig, dus ik kan niet goed vergelijken. Bedoel je dat je LT leuk vindt voor jezelf of voor de bibliotheek?
    Ik heb privé nooit de behoefte gehad mijn boekenkast in kaart te brengen. Met leesadviezen ben ik vaak blij, maar als ze door een computer worden samengesteld zeggen ze me weinig.
    Met groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat bedoelde ik niet cynisch hoor. Zo is het nu eenmaal toch? Zoveel mensen, zoveel smaken.

    En chagrijn door software moet je te allen tijde vermijden. Het is bedoeld om de mensch te ontlasten, niet om te tergen.

    En wat betreft Library Thing: daar zitten heel veel aspecten aan. Punt is echter wel dat het juist gebaseerd is op wat mensen doen, niet op een computeralgoritme.

    Ik schreef er veel over:
    http://tinyurl.com/2jve4x

    Hartelijke groet,

    Edwin

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weet je Edwin, dat chagrijn komt maar ten dele door die software die me niet aanstaat. Wat me vooral hindert is dat ik er een flink deel van mijn vrije tijd aan kwijt ben omdat mijn baas vindt dat ik er 'kennis van moet nemen' (om eens in oud-communistisch jargon te vervallen). Dit verwijt treft dus níet de docenten!
    Je stukken over LT zal ik lezen, tot dan schort ik mijn mening op. Maar ik geloof toch niet dat het mensen zijn die mij die titels aanraden; het is m.i. een programma dat gegevens combineert en 'denkt' (in mijn geval): die schrijverdezes leest blijkbaar graag Voskuil; anderen die Voskuil lezen, lezen ook Reve; dus schrijverdezes moet ook maar eens Reve lezen.
    (Ik was wel blij dat ik bij mijn titels van Frida Vogels nauwelijks tot geen medelezers aantrof, want ik ben ervan overtuigd dat wie van Frida Vogels houdt niet van LT kan houden en dat lijkt dus te kloppen, maar dit terzijde.)
    Wederkerig een hartelijke groet en dank voor je reactie, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen