WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 24 juli 2012

BasterdsuikerValerius' Gedenck-clanck, er zijn heel wat jaren voorbijgegaan waarin ik daar niet aan gedacht heb. Maar gisteren gebeurde het. Ik vertelde een van mijn dochters dat het jongetje dat ik heb voorgelezen Vliegensvlugge vlieg zo leuk vond en dat ik dacht dat dat misschien wel kwam omdat er vaak 'dikke kont' in staat. De vlieg in dat prentenboek landt namelijk steeds op het achterwerk van een groot dier. Dan staat er iets als 'hij vliegt wat in het rond en ziet een dikke grijze kont'. Dat vinden jongetjes van zes wel leuk geloof ik.

En toen moest ik ineens aan de lagere school denken, de School met de Bijbel in A, waar ik in de zesde klas zat, bij meester van den H. Wie op een School met de Bijbel zit mag natuurlijk niet vloeken. En dat deden we ook niet, want we wilden de Here Jezus geen verdriet doen en we wilden ook niet naar de hel. Maar op vrijdagmiddag vloekten we soms toch een beetje. Want dan hadden we zingen en dan mochten we van de meester wel eens zelf een lied kiezen. En dan kozen we altijd unaniem en zonder vooroverleg voor Merck toch hoe sterck. Ik geloof niet dat we het er ooit over gehad hebben, maar we wisten toch allemaal waaróm we dat deden: vanwege de regel 'Wonder gedonder nu onder was nu boven'. En zo hard als we dat 'wonder gedonder' dan zongen, dat was meer een soort brullen. Als op een warme dag de ramen van de klas openstonden moet ons gedonder tot ver in de Nieuwstraat, waar de School met de Bijbel als ik het mij goed herinner stond, te horen zijn geweest.

(Voor wie de titel 'Basterdsuiker' niet begrijpt: vroeger werd wel de term bastaardvloek gebruikt, daarmee werden de 'afgezwakte' vloeken bedoeld, zoals verdikkeme en verdorie. Dit soort vloeken vonden sommige gelovigen nog wel acceptabel. De term bastaardvloek werd vervolgens soms zelf dan weer verbasterd tot basterdsuikervloek. )

Plaatje hier gevonden.

2 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  De hele commune idtvdb studeert al nachten op de wonderlijke zin 'Wonder gedonder nu onder was nu boven'. Maar we zijn eruit: het is een pannenkoek! Je gooit 'm ophoog met bakken en hopla ... omgedraaid terug in de koekenpan. En lekker met basterdsuiker. Waarom heet die suiker zo? Is het geen echte suiker? Dan snap ik wel dat je 'verdikkie' zegt.
  Vliegensvlugge Vlieg lijkt ons een heel grappige vlieg. Misschien staat zijn boek wel in de bibliobus. Na de vakantie gaan we het aan de chauffeur vragen.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ik herinnerde me die zin als 'wonder gedonder, eerst onder was nu boven', maar toen ik het opzocht bleek dat niet te kloppen.
  Jullie theorie dat het over een pannenkoek gaat vind ik geweldig. Wij hebben op school denk ik nooit over de betekenis nagedacht, die kon ons volgens mij niks schelen.
  Waarom basterdsuiker zo heet weet ik niet.
  Vliegensvlugge vlieg is inderdaad een leuk boek en ik hoop voor jullie dat het in de bibliobus staat.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen