WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 21 juni 2012

PleestukjeBij ons in de straat wordt geschilderd. De keet waarin de schilders schuilen en eten staat bij mij voor het huis en daarnaast staat de mobiele wc, die Dixi heet en waar een hartje op staat, zo'n hartje zoals dat vroeger uit de deur van een houten buiten-wc gezaagd was.

De schilders dronken een keer koffie bij mij en vertelden toen over andere schilders die de hele dag zaten te roken en de halve dag op de dixi zaten. Dat op de dixi zitten, dat klonk wel zoals het zou moeten klinken, ik bedoel dat het net klonk als op de wc zitten, of op de plee of hoe je het wilt noemen. ('Toilet' zou wel een beetje gek klinken vind ik.)

Maar nu was ik pas in Delft en zag daar een mobiele wc die het merk Barthen had. En toen vroeg ik me af: zeggen die werklui hier nou: 'ik ga even naar de barthen'? Of klinkt dat te raar en zeggen ze iets anders? Of zeggen ze, misschien, zelfs wel 'ik ben ff naar de dixi' als ze eigenlijk naar de barthen gaan? Omdat dixi zoiets is als maggi, een merk dat soortnaam is geworden? (Dit voor wie nog weet wat maggi is, want ik kan even niet op een recenter voorbeeld komen. Luxaflex, dat is beter misschien.)

Tja, hoe kom je hier nou weer eens achter?

Foto hier gevonden.

6 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat de schilders die binnenkort in onze flat aan het werk gaan een "Dixi" gebruiken. Dan ga ik, met de ramen wijd open, fijn hard "The night they drove old dixie down" van The Band draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik een paar jaar geleden met mijn koor de Mariavespers van Monteverdi ging zingen, moest ik bij het 'Dixit Dominus' steeds denken aan die mobiele wc's...
  (Verder geen nuttige bijdrage, sorry ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Ton,
  Dat is een mooi plan. Weet je wat van 'onze' schilders erg fijn is? Ze hebben geen radio bij zich. Ik vind dat ongekend. Dat ze niet zo grondig schuren vergeef ik ze daardoor makkelijker.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al blij als ze eindelijk eens gaan beginnen. Hun komst wordt al 3 maanden aangekondigd en er staat ook al zeker zo lang een enorme keet naast de flat. Wachten op Godot duurt minder lang.

   Verwijderen
 4. Ha Maaike,
  Misschien niet nuttig, maar wél leuk! En alsof mijn stukje nuttig was... Ik kende de Dixi nog niet, maar nu zal ik er vast ook wel eens aan moeten denken op een moment dat er niks mee te maken heeft. En rekenen volgens Barthens, dat dacht ik ook al.
  Groet, schrvrdzs

  p.s. Ik hoop dat het leuk is op de erfgoedbus. En vraag me nu meteen af hoe je dan naar de 'dixi' moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Ton,
  Hier duurde het ook langer dan gepland was voor ze kwamen. En toen ze dan uiteindelijk begonnen werd het net regentijd en was er veel platanenpluis in de lucht, beide niet echt ideaal voor schilderwerk.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen