WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 2 augustus 2009

Dankzij internet


Soms (zie b.v. hier en hier) maak ik me zorgen over wat er allemaal kan op internet, maar daarnaast heb ik vaak plezier van wat er óók allemaal kan. Zoals dit. Festina wees me een dag of 10 geleden geleden op een bericht bij De Papieren Man, over een tentoonstelling in Londen van door André Kertész gemaakte foto's van lezende mensen. Ik was toen bijna jarig en wist tot op dat moment niets te wensen, maar toen ik een paar foto's van Kértesz had gezien, dacht ik: als er nou eens een catalogus van die tentoonstelling zou zijn, dan zou ik die wel graag willen hebben. Ik uitte die wens en mijn dochter sloeg aan het googelen. Een catalogus vond ze niet, wel het boek On Reading, te bestellen bij Bol.com. Ik zocht zelf naar 'Kertész On Reading' in Google-afbeeldingen en zag nog meer foto's. Toen wist ik het zeker: dit boek wilde ik heel graag hebben. Mijn dochter bestelde het bij Bol en de dag na mijn verjaardag werd het al bezorgd. Ik ben er erg blij mee. Op de meeste foto's staan lezende mensen, op sommige alleen boeken. De foto's zijn gemaakt tussen 1915 en 1970. De foto hierboven is de oudste van de reeks en is gemaakt in Estergom, Hongarije.

Zonder internet zou ik dit boek waarschijnlijk nooit op het spoor zijn gekomen en hoewel ik niet zou weten wat ik miste zou dat toch jammer zijn.

Foto: André Kertész

16 opmerkingen:

 1. Wat een lieve dochter en wat een mooi boek. Nog van harte gefeliciteerd. Had je een leuke dag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha WvS,
  Dank voor je felicitatie.
  Op mijn verjaardag heb ik gewoon gewerkt. Maar de volgende dag was het zaterdag en toen kwam het boek en daar heb ik veel plezier van. Is het ook niet iets voor jou?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha! Je bent er nog. Je blogadres gaf hele avond de melding dat 'ie verwijderd was en de feed was ook inactief. Nu is alles weer normaal. Gelukkig maar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Edwin,
  Ach ja, wat heet normaal hè ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je verjaardag en lang leve het internet! want anders hadden we niet geweten dat je vorige week jarig was...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Prachtig boek zo te zien. En ook nog verlate felicitatie van mij.
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha schrijver voor de 2e keer,
  zie net in de zijbalk het gedicht van Kees Winkler staan... heb ik net vanavond ook verwerkt in mijn blogpost. Ook toevallig .... ik googlede `poezie en bibliothecaris` n.a.v gedicht van Ingmar Heytze over de bibliothecaris.
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag schrijver,
  Gefeliciteerd met je verjaardag en gefeliciteerd met het boek. Sinds "Hungry planet" en "100x100" begrijp ik dat mensen forse bedragen neertellen voor fotoboeken.Ik vier binnenkort een jubileum en verwacht eerlijk gezegd daardoor boekenbonnen aan te kunnen wenden voor... juist.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag 3 dames hierboven,
  Dank voor jullie felicitaties. Wat betreft het boek, het is heel mooi, maar het is niet groot(d.w.z. voor een fotoboek), nl. 21 bij 17 cm. Dit voor het geval jullie het ook voor je verjaardag gaan vragen en iets groots in gedachten hebben...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Wies,
  Ja, da's zeker toevallig, maar toch ook weer niet zó toevallig gezien waar wij allebei werken ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Schrijverdezes,
  Al eerder schreef ik dat ik jouw postings wel vrijwel altijd las, maar er weinig op kon reageren. Het plaatje bij 'Dankzij internet' sprak me zo aan, dat ik nu toch even een reactie wil geven. Ik begreep dat de foto ongeveer in 1915 in Hongarije gemaakt is. Dat is ver weg en lang geleden, zou je kunnen zeggen. Hij had echter ook heel goed nog in het begin van de dertiger jaren v.d.v.e. in ons eigen land gemaakt kunnen zijn. Tafereeltjes als op de foto herinner ik me uit eigen aanschouwing nog heel goed. Ondanks crises en wereldoorlogen zijn we goddank in een eeuw -in ieder geval in eigen land- toch wel heel veel vooruit geboerd.
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Tachtigplusser,
  Die jochies hadden het niet breed, dat kun je wel zien. Maar ze hadden een boek en dat is ook wat waard. Honger en kou zijn erg, maar niet kunnen lezen is ook erg. Misschien dachten ze later vooral terug aan dat spannende boek, laten we dat maar hopen. En misschien heeft de fotograaf ze wel wat geld of iets te eten gegeven.
  Herinner je je zelf nog een boek uit de tijd dat je zo oud was als die jongetjes op de foto?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Schrijver,

  Van de punten van 'Van IJzendijk's koffie en thee' hadden wij
  G.Th.Rotmans, De apenstreken van Bobby en ook Mijnheer Pimpelmans en zijn auto.

  Van de punten van Paul C. kaiser hadden we (schrijver is me niet meer bekend) Bennito de jonge zwerver(met ingeplakte in de rollen beschuit verpakte plaatjes)

  Van de punten van Van Nelle bezaten we de klassieker 'Het tovervisje' (Piggelmee)

  Deze boeken werden eindeloos voorgelezen en voorzover ze op rijm stonden (Bobby en Piggelmee) kan ik nog hele stukken ervan uit mijn hoofd opzeggen.

  Als je je ', De Raseeauto' nog herinnert, is het intussen wel duidelijk dat bonnetjes bij ons thuis ijverig gespaard werden!

  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Tachtigplusser,
  Dat is een uitgebreid en interessant antwoord. Ik vraag me af of dergelijke informatie ergens te vinden is, behalve dan in de hoofden van een aantal 80+ers. Heb je geen zin om er een gastcolumn van te maken? Ik zou hem met genoegen plaatsen. Maar je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg met je eigen internetactiviteiten...
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Is Paul C. Kaiser een merk van beschuit of van chocola? Ik heb het idee dat ik het wel ken, maar weet niet meer waarvan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dag Schrijver,

  Een reactie op jouw verzoek stuur ik je per e-mail.

  80+

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Schrijver,

  Zomaar jarig zijn terwijl ik op vakantie ben (was inmiddels), dat kan niet hoor! Van harte, leesleeuw! (Mijn dochter is een paar dagen voor jou jarig, ook een leeuw)!
  Mooi plaatje idd!

  BeantwoordenVerwijderen