WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 19 juli 2009

Oud en out 4 (slot)


















Het artikel dat me nu al drie keer tot een blogpost inspireerde (och waren er maar meer van zulke artikelen...) heeft me ook nog 's op een ideetje gebracht. Het is vast geen realistisch ideetje en behalve ikzelf zal wel niemand er iets in zien, maar dat mag de pret (althans de mijne) niet drukken: ik heb het met genoegen zitten (en lopen en liggen) overdenken.

Het kwam door deze zin, die ik al eerder aanhaalde:

Volgens directeur Rudi Crombeen gaat het overigens om boeken die oud zijn, er smoezelig uit zien en toch niet meer gelezen worden.

Over 'oud en smoezelig' heb ik het al gehad. Mijn ideetje heeft te maken met 'niet meer gelezen worden'.

Dat die boeken niet meer gelezen worden zoú kunnen komen doordat ze oud zijn in de zin van 'uit de tijd' (of 'achterhaald'). Bij een dergelijk boek lijkt het me prima als het uit de collectie wordt gehaald om plaats te maken voor iets anders, zolang het nog maar ergens 'in het netwerk' te vinden is (en liefst voor niet meer dan een enkele euro te reserveren).

(Om te bepalen of het etiket 'uit de tijd' op een boek van toepassing is, heb je, denk ik, bibliothecarissen nodig die iets (liever eigenlijk: veel) weten van literatuur en van de trends die daarin spelen, van wat 'klassiekers' zijn, van wat af en toe terugkomt, en nog zo het e.e.a. Dat zijn dus i.h.a., vermoed ik, niet de mensen die de huidige informatieopleiding gevolgd hebben. Met alleen statistieken van 'wat de mensen lezen' weet je nog niet genoeg. Maar dit tussen haakjes.)

Maar dat die oude boeken niet meer gelezen worden zou ook juist kunnen komen doordat ze er 'te vies om aan te pakken' uitzien. Uit de resultaten van frontaal presenteren is gebleken dat een boek dat in het oog springt eerder wordt meegenomen en ik denk dat dat ook wel eens zou kunnen gelden voor een boek dat opvalt doordat het er nieuw uitziet. In dat geval zou het vervangen van zo'n boek door een fris nieuw (of tweedehands) exemplaar voldoende kunnen zijn om de titel weer onder de mensen te laten komen. Een klein experiment met b.v. 15 titels waarvan je zou kunnen vermoeden dat het daarbij zo zou kunnen werken, lijkt me best eens aardig. (Voor dat vermoeden heb je dan weer zo'n bibliothecaris nodig die ik hierboven bedoelde: iemand die genoeg van literatuur weet om te bedenken welke boeken je daarvoor het beste zou kunnen inzetten.) De kosten van zo'n experiment lijken me niet al te hoog. Misschien werkt het niet, maar er werkt wel meer niet en dat is soms wél duur geweest.

Maar dit was nog niet mijn ideetje. Dat komt nu. Wat me leuk zou lijken is dat er in de bibliotheek af en toe een boek eens écht werd uitgelicht. Zo'n boek dat nu oud en smoezelig is en niet meer gelezen wordt, maar dat beter verdient (elk boek verdient misschien wel beter, maar we moeten streng zijn). Dat boek wordt in een aantal exemplaren nieuw (of tweedehands) aangeschaft, komt op een speciaal tafeltje of schapje, en er wordt een klein tentoonstellinkje omheen gemaakt. Verschillende uitvoeringen van het boek, stukje tekst groot afgedrukt, handschrift van de auteur, filmpje, telefoon waarin je de auteur hoort voorlezen, misschien wat andere boeken van dezelfde schrijver of in elk geval een lijstje met alle titels, enkele parafernalia die bij het boek passen, ik noem maar wat. En dan graag niet in de sfeer van die tafeltjes die je momenteel vast en zeker in allerlei bibliotheken hebt met wat treurige ouwe boeken van Vinkenoog, maar iets echt moois dat gemaakt is door iemand die er kijk op heeft. Vroeger werkte bij ProBiblio iemand die tentoonstellingen maakte (een produkt dat nu niet meer geleverd wordt). Zij wist met een zeer beperkt budget altijd iets leuks te maken met spullen uit de Hema enzo. Zo iemand bedoel ik. En misschien ook nog wel een 'activiteit' rond het bewuste boek: voorlezen of een film o.i.d.

En dit wordt dan iets landelijks, of in elk geval iets waar meer bibliotheken aan meedoen. (Maar níet iets van de CPNB a.u.b.) Die boeken en de spullen die erbij horen trekken (na, uiteraard, de bekende 'pilot' in een paar bibliotheken) rond. De bibliotheekmensen die er zin in hebben om over titels mee te denken komen ook her en der vandaan. Het wordt een soort werkgroepje zal ik maar zeggen (zo heette dat althans vroeger, misschien moet ik het nu projectgroepje noemen). Misschien willen ze het zelfs wel in hun vrije tijd doen...

Nou, dit was mijn plannetje. In mijn hoofd had het iets feestelijks, maar nu het er zo staat valt het misschien een beetje tegen. Ik moet ineens (voor de Voskuil-lezers) denken aan die keer dat Maarten Koning een idee had om iets te gaan uitzoeken aan de hand van schilderijen, iets over de wieg geloof ik. Vol enthousiasme was hij op weg naar de bibliotheek (of naar het museum, dat weet ik niet meer) en je kreeg het gevoel dat hij voor het eerst echt plezier in zijn werk had. Er is nooit iets van terechtgekomen. Maar hij heeft het in elk geval opgeschreven.

Foto gevonden op het Gerard Reve-weblog.

10 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    leuk plan, ik zou meteen aan zo´n project. Al was het maar om tegenwicht te bieden aan al die veelal gehypte boeken. Die ik overigens ook vaak wel lees. In Overijssel hadden we jaren geleden rondreizende tentoonstellingen (over allerlei onderwerpen, niet alleen literair). Aan te vragen via de OBD en/of Kunst en Cultuur Overijssel (KCO). Beiden helaas wegbezuinigd.
    Ken je trouwens de weblog hetvergetenboek.blogpsot.com van collega Tineke Datema van de OBD? Niet helemaal wat jij bedoelt maar toch aardig...
    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel wat leuk, ik zie daar de foto, die ik maakte in het Gerard Reve Museum in de OBA te Amsterdam.:)

    Creatief & uitvoerbaar idee om af en toe een oud boek onder de aandacht te brengen! Een groepje enthousiaste mensen kan veel en al trekt het misschien geen duizenden bezoekers: als er een paar lezers bijkomen is het leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Wies,
    Misschien willen nog meer mensen meedoen (ik zou zelf ook wel willen) en misschien krijgen we dan een beetje projectsubsidie uit een of ander potje dat nog leeg moet...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Diyana,
    Fijn dat je het leuk vindt, want ik heb de foto natuurlijk zomaar gepikt. Ik heb wel gezocht naar de naam van de fotograaf, maar die zag ik niet. Leuk dat jij het bent! Ik googelde op tentoonstelling+boek (geloof ik) om een plaatje bij mijn stukje te vinden en kwam al snel deze foto tegen die aardig aansluit bij wat ik bedoel. Ik vond het extra leuk om er meteen een beetje reclame mee te kunnen maken voor je mooie Reve-weblog.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil niet veel zeggen, maar 'de avonden' ziet er wel oud en smoezelig uit!:)
    Ik vind oude boeken juist ook wel iets plechtigs hebben. Mijn kinderen absoluut niet; die kiezen bijna op nieuwhied van een boek...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Schrijver,
    Leuk plan.
    Zelf loop ik al een tijdje rond met wat ongeveer het tegenovergestelde is van jouw idee.

    Veel jongeren kiezen hun lijstboeken vanwege het aantal bladzijden. Hoe minder hoe beter. We hebben er zelfs een lijstje van in de bieb liggen om ze ter wille te zijn.

    Ik zou graag willen experimenteren met een hoekje klassiekers waarbij een bordje hangt met de waarschuwing: deze lectuur is niet voor iedereen geschikt is.
    Ik gok op nieuwsgierigheid :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Festina,
    Dit exemplaar zou ook niet om uit te lenen zijn! Maar voor, zoals jij het noemt, het 'plechtige'. Ik hou zelf ook wel van oude boeken, dat had ik als kind al. Ik weet nog dat ik de geur van oude (bibliotheek)boeken lekker vond. Van vieze boeken hou ik níet maar die kom ik in mijn werk vaak tegen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha WvS,
    Kun je het niet gewoon proberen? Het hoeft niks te kosten zou je denken. Als je het doet hoor ik graag hoe het uitpakt.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Ik weet nog dat bij mij 'je ouders zullen er wel niet blij mee zijn als je dit boek leest' een goede aanbeveling was (hier schreef ik erover). Maar dat zal tegenwoordig wel niet meer werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een leuk idee!
    inderdaad ik wilde je ook wijzen op de blog van het vergeten boek
    Geeft weer inspiratie!

    heb soms inderdaad ook het idee dat er alleen maar boeken worden gelezen waar reclame voor wordt gemaakt -gehyped enzo- zoals Wies ook zegt.
    dit is een begin :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Steenwijk23,
    'dit is een begin :)' Ik denk van niet eerlijk gezegd. Maar fijn dat je er iets in ziet. Het zou leuk zijn om te kijken of je ook een hype kunt maken met een oud boek. Maar wie doet het?

    @Wies en Steenwijk23: ik zal het blog dat jullie aanraden z.s.m. bekijken.

    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen