WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 29 juli 2009

Geboeid lezen

















Af en toe stop ik wel eens een thriller of detective van George Pelecanos in een collectie. Toen ik gisteren in De Pers een interviewtje met hem zag, n.a.v. zijn nieuwste boek, De weg naar huis, was ik dan ook geïnteresseerd. Uit dat interview komen deze regels:

De weg naar huis kun je lezen als een pleidooi voor betere jeugddetentiecentra. 'Ik ben realistisch. Mijn boek zal niets veranderen aan de opvang van probleemjongeren. Politici zullen niet hun beleid veranderen. Mijn maatschappelijke bijdrage zit eerder in het feit dat ik met jonge gevangenen een boekenclub heb opgestart waarin we wekelijks samen boeken lezen. Als één jongen in zijn cel door mij begint te lezen, dan heb ik genoeg bereikt.'

En toen dacht ik weer wat ik al langer (af en toe) denk: waarom doen we als bibliotheek niet wat meer voor gevangenen? De gevangenisbibliothecarissen (o.a. deze) die ik heb leren kennen zijn stuk voor stuk enthousiaste en betrokken mensen die veel van hun werk houden en zich realiseren hoe belangrijk bibliotheekwerk is, juist in de bajes. Maar een beetje meer aandacht van 'buiten de muren' zou vast welkom zijn. Kan b.v. Giphart als hij bij de strandbibliotheek klaar is niet 's in een gevangenis gaan voorlezen? Of een thrillerauteur? Saskia Noort misschien? Zou je dat ook 'Flexibele Bibliotheek' kunnen noemen? En dat geld dat de provincie gaat overhouden als de strandbieb stopt, kan daar niet wat van naar een leesproject voor gevangenen? Ik mijmer zomaar even wat, maar zou het een kansje maken?


Foto van de
High Down Prison Reading Group hier gevonden. Lees vooral ook de bijbehorende tekst.

7 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    Giphart wil vast gaan voorlezen in de gevangenis, heeft ie misschien zelfs al eens gedaan. Maar ergens alleen maar voorlezen, zelfs al is het op een onverwachte locatie heet gewoon voorlezen en niet Flexibele bibliotheek. Daar komt wel iets meer bij kijken.
    Ik denk trouwens niet dat je de situatie in Amerikaanse gevangenissen kunt vergelijken met die in Nederland, het is daar vast een slag dramatischer dan hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, de gevangenen wordt hier best een prettig verblijf gegund :)

    Ken je de film The Shawshank Redemption? Daar begint een gevangene zèlf een bibliotheek. Dat is helemaal tof!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Tenaanval,
    't Was zomaar een ideetje hoor. Dat voorlezen nog geen Flexibele Bibliotheek is begrijp ik wel, maar waar zou zoiets dán vanuit kunnen gaan? Gewoon van de 'vaste' bibliotheek?
    Het kan in Amerika misschien nóg dramatischer zijn, maar hier is in de gevangenis zitten ook dramatisch lijkt mij.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Festina,
    Nee, die film ken ik niet. Ik ken maar weinig films. Dat een gevangene een bibliotheek begint klinkt inderdaad tof, maar is het realistisch?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vrees dat zulke dingen alleen in films gebeuren (of was-ie nou op waarheid gebaseerd?). In elk geval, heel fijn om te geloven dit soort films.....

    Hadden we Johnny Cash nog maar, die zong tenminste voor de gevangenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Festina,
    Ik geloof warempel dat ik dat (lang geleden) wel eens op tv heb gezien, dat Johnny Cash voor gevangenen zong. Volgens mij was men in de zaal erg enthousiast.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen