WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 4 mei 2012

Taalkronkelen


Wat is taal toch ingewikkeld. Daar stond ik zelden bij stil, maar sinds ik voorlees via de VoorleesExpress gebeurt het me vaker. En dan begrijp ik maar al te goed hoe moeilijk het voor buitenlanders moet zijn om Nederlands te leren. Gisteren lazen we, zoals elke week, ook een stuk uit Otje. Daarin gaat het vaak over papieren. Tos, de vader van Otje, is al zijn 'papieren' kwijtgeraakt in het kompjoetergebouw en heeft daardoor geen diploma's meer en kan overal ontslagen worden. Ze hebben ook geen kampeervergunning en kunnen daarom worden weggestuurd als ze ergens in de natuur willen slapen. En ga zo maar door. De vogels willen hen gaan helpen, maar weten niet wat papieren precies zijn. Een van hen veronderstelt: wormen. Nee, dat zijn píeren, zegt een ander.

Omdat lezen met de VoorleesExpress niet alleen bedoeld is om plezier in lezen over te brengen, maar ook ter vergroting van de woordenschat en het taalbegrip, bouw ik af en toe een 'educatief moment' in. Plezier in lezen lijkt me het allerbelangrijkste, maar iets leren is natuurlijk nooit weg. Dus vroeg ik: weten jullie wat pieren zijn? Ja hoor, dat wisten ze wel: dat is als je van die enge tanden hebt, dan ben je een vampier. Voor mij een onverwacht antwoord, ik moest er wel om lachen. Dus toen ging ik vertellen dat pieren wormen zijn en ik vroeg of ze wisten wat een pierenbadje in het zwembad was. Dat wisten ze geloof ik niet en toen ging ik het uitleggen en dacht: waarom heet dat eigenlijk zo? En beweerde dat het kwam omdat daar de kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen in rondkronkelen. Grote verbaasde ogen: kronkelen? Tja, wisten ze nou niet wat kronkelen was of vonden ze het raar dat ik zei dat die kinderen kronkelden? Daar kwam ik niet achter.

De Pier van Scheveningen liet ik maar even zitten en ik stapte snel over naar de papieren van Tos. Dat dat eigenlijk diploma's enzo waren. Zo kwamen we op het zwemdiploma en het rijbewijs. En toen ging ik maar snel weer verder met voorlezen.

Foto hier gevonden.

7 opmerkingen:

  1. Leuk vrijwilligerswerk lijkt me. Dacht je ook nog aan het pierement?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha AvA,
    Ja, voorlezen is leuk. En de kinderen houden net als ik erg van Kikker van Max Velthuijs, dus die lees ik elke week (tot de delen op zijn). Aan het pierement had ik nog niet gedacht. Het is wel verbazend hoe vaak een woord in meer dan een betekenis voorkomt. Dat lijkt me behoorlijk lastig als je bezig bent Nederlands te leren.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hopelijk schrijf je vaker Voorlees-express-ervaringen op; heel leerzaam voor iemand die in september met dit 'werk' gaat beginnen. (Ik dus.)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Schrijver,
    Wat fijn dat de j.m. (geen j.m.) Otje leren kennen. Otje, daar moeten alle dieren idtvdb van zuchten. Tos, papieren en mapieren, Toep en Kwark, hotel De Koperwiek en Lodewijk en Suzie natuurlijk. Ik denk dat ik Otje van de leesplank ga halen!
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Piet,
    Ja, dat las ik al ergens, dat je het ook gaat doen. Het zal wel in elk gezin anders zijn, maar ik overleg tegen die tijd graag eens met je. Vooral een spelletje voor tussendoor vind ik lastig te vinden of te bedenken.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Anna,
    Ik geloof dat de voorlees-j.m. Otje niet het allermooiste boek vinden... Maar ik lees er toch elke keer uit. Ze houden wel veel van Kikker en klappen altijd als ik er daar een van gelezen heb, dat is wel grappig hè.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Schrijver,
    Kikker is ook dik leuk, zeker voor j.m. die nog niet zo gewend zijn aan de voorleescultuur. Voor Otje moet je wat grotere oren hebben. Dat klappen is zeker grappig omdat onze j.m. (niet de voorlees-j.m., hoewel toch wel) dat ook doen.
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen