WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 23 mei 2012

Brief van een onbekende


Gisteren liep ik enigszins sombertjes gestemd naar Albert Heijn. De zon scheen, dan heb ik dat wel vaker... Maar op de terugweg liep ik warempel te glimlachen en ik wist precies waar dat aan lag: aan het boodschappenbriefje dat ik in mijn karretje gevonden had, en in het bijzonder aan de letter b, de b van Krob sla.

Er ligt wel vaker een achtergelaten boodschappenbriefje in je karretje, dat zal iedereen wel eens meemaken. Meestal lees ik zo'n briefje dan even, uit nieuwsgierigheid naar 'hoe de mensen leven'. Alleen al het feit dat mensen zulke lijstjes maken boezemt mij ontzag in. Ik doe dat vrijwel nooit. Nu is AH hier tegenwoordig twee minuten vandaan en bijna altijd open, dus als ik iets vergeten ben is dat geen ramp. Het komt wel voor dat ik er twee of zelfs drie keer op een dag naartoe ga. Maar vroeger, toen ik om bij AH te komen een eind moest fietsen, maakte ik ook geen lijstjes. Het vereist een discipline die ik mis. Misschien heb je er ook de overtuiging voor nodig dat wat je doet belangrijk is, maar ik geef toe dat dit misschien te ver gaat.

Boodschappenbriefjes wekken bij mij door het handschrift nogal eens de indruk dat ze door oude mensen geschreven zijn. Daarom vind ik ze vaak een beetje ontroerend. Dat geldt voor het briefje dat ik gisteren vond niet. Boodschappenbriefjes zijn ook vaak een beetje raadselachtig, dat geldt voor het briefje van gisteren wél.

De vragen en gedachten die bij me opkwamen waren deze.
- Waarom schrijft iemand die verder geen fouten maakt 'krob'? Wat zou hij/zij denken dat het meervoud daarvan is?
- Schreef iemand dit briefje voor zichzelf of voor een ander? Als het voor jezelf is hoef je er toch niet bij te zetten dat de chips een smaakje moeten hebben? En dat het Blue band Goede start moet zijn? Dan is alleen 'Blue band' of 'margarine' toch wel genoeg?
Ik denk daarom dat het een briefje is dat een vrouw voor haar man gemaakt heeft. Andersom zou ook kunnen, maar ik vind het handschrift vrouwelijk. Of maakt iemand toch wel eens zo'n gedetailleerd briefje voor zichzelf? En kun je zo-iemand dan een perfectionist noemen?
- Ham (asperges) 2x. Twee pakjes? Geeft de toevoeging 'asperges' aan welke ham het moet zijn? Dit lijkt juist weer te wijzen op een briefje dat iemand voor zichzelf maakte.
- Wie is J? De man, de vrouw, een kind? Gaat J mee boodschappen doen, zodat hij/zij zelf een toetje kan uitzoeken?
- De grootste vraag: 3x Glorix, 2x Antikall, waarom zoveel?

Waarmee de vraag 'hoe de mensen leven' er eigenlijk alleen maar groter op was geworden. Maar mijn stemming beter.

Jaren geleden schreef ik ook iets over een boodschappenlijstje. En zou het boodschappenbriefjesblog van Bert Bevers nog bestaan? Jawel hoor, het heeft een nieuw adres maar nog de oude naam: Geef Ons Heden.

12 opmerkingen:

 1. Wat een interessante gedachten bij zo'n briefje...
  Ik denk dat de vrouw dit briefje voor zichzelf heeft geschreven maar dat ze een paar andere dingen dan normaal moet kopen. Dus in plaats van "gewone" Blue Band moet het dit keer Goede Start boter zijn. En geen "gewone" chips maar met een smaakje. Waarschijnlijk krijgt ze visite of een logeetje en is ze bang dat ze uit routine naturel chips koopt in plaats van met een smaakje.
  Ik weet niet of je dat perfectionistisch moet noemen, eerder voorzichtig. Want met zo'n briefje kan er niet zoveel meer mis gaan.

  En trouwens: de aanduiding "asperges" gebruik ik ook. Da's andere ham dan voor op je brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor dit bericht en ook voor de Bert Bevers-link. Ik schaamde me een beetje als ik andermans boodschappen-briefjes vond en gretig las, want ik vind het iets intiems hebben. Nu weet ik dat ik niet de enige ben die zulke briefjes interessant vind. Dus lijkt het nu veel legitiemer.(Waarschijnlijk zijn Glorix en Antikall in de aanbieding.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Tenaanval,
  Haha, interessante gedachten... Wie weinig beleeft moet zich weten te behelpen om toch eens íets te denken te hebben.
  Je gedachten over die mevrouw en haar chips voegen beslist iets toe! Ik vraag me, vanwege de asperges en bijbehorende ham en de deskundigheid daaromtrent nu af of we misschien met een Limburgse lijstjesmaakster te maken hebben.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Piet,
  Het heeft zeker iets intiems, dat vind ik ook. Maar mensen laten die briefjes rustig in hun karretje liggen, dus zelf vinden ze dat misschien toch niet.
  Toen ik nog werkte vond ik in boeken (vooral GLB) soms ook heel leuke/mooie/ontroerende brieven en kaarten. Die las ik ook altijd. Ik kan dat gewoon niet laten. Ik luister soms ook naar gesprekken in de bus ofzo.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het blijft niet onopgemerkt: mijn boodschappenlijstjes werden vandaag opvallend vaak bekeken! Grote groet! Bert Bevers
  zie: www.meergemengdeberichten.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Bert,
  Tja, zo werkt dat blijkbaar. En dat was dan weer naar mijn blog te herleiden? De wondere wereld van het internet! Zijn jouw lijstjes allemaal door jezelf gevonden of krijg je ze ook wel toegestopt of -gestuurd? Maar misschien is dat het geheim van de verzamelaar? De hoeveelheid is in elk geval indrukwekkend.
  Ik keek ook even bij je gemengde berichten: Zoeteke en Stefke zijn een prachtig stel!
  Leuk dat je reageerde.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Schrijver,
  Lekker, een stuk oude geitenkaas! Ik denk ook dat het een briefje voor iemand anders is; zelf weet je wel welke kaas je gaat eten. Hoewel, bij 'Boursin' staat niets en 'chips (smaakje)' kan ook van alles zijn. Bieslookplanten genoeg idtvdb, maar allemaal in bloei nu. Zou de maker van het lijstje dat ook hebben? Nou, raadselachtig, vind ik ook.
  Groet, Anna
  p.s. De j.m. roepen dat het 'krobben' is, 2x sla.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  Ha Anna! Je reactie was, zoals altijd, weer precies zoals hij wezen moet. 'zelf weet je wel welke kaas je gaat eten', net wat je zegt! Zelf heb ik nu d brn(?)ks vn d mrkt, met o.a. bieslook erin, erg lekker.
  Groeten aan de j.m. en groet voor jou, schrvrdzs

  p.s. Daarnet zag ik idtvm vlak voor mijn neus een piepklein geel spinnetje een web(je) bouwen, heel bijzonder. Ik geloof dat ik dat nooit eerder heb gezien, webweven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Schrijver,
  Ja, knap hè, van zo'n j.s! Misschien is het een mini kruisspin, laatst hadden we hier, onder een leuning van de tuinbank idtvdb, een heel spinsel met j.s. Ze lieten zich wegwaaien aan lange draden. De j.m. wilden ze gedag zeggen maar dat is niet bij iedere j.s. gelukt, wat waren het er veel!
  Hoe is het nu met de j.s. en het web idtvj?
  Nou, zeker dik lekker, d brnks mt bslk, mt vlgtgcrckrs? Krijg er trek van!
  Groet, Anna, 'en van ons,' zeggen de j.m.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Anna,
  Ja, ik was best onder de indruk, zo klein en toch zo'n mooi web kunnen spinnen. Zijn jonge kruisspinnen geel? Ik heb niet meer naar het webje gekeken dus ik weet niet hoe het er nu mee gaat.
  Vlgtgcrckrs, nee die heb ik al sinds lang niet meer gekocht. Je laat me weer erg zuchten.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Ja, jonge kruisspinnen zijn geel met een zwart vlekje. Dat helpt tegen opeten. Over opeten gesproken; ik moest ook zuchten hoor! Op www.vlgtgcrckrs staan die met noten en zaden, die lijken mij dk lkkr. Als de buurvrouw vhhidtvdb nu ook zo'n boodschappenbriefje maakt, met streepjes zonder eten, dan zet ik ze er even bij.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  't Is even te veel voor me, wat je allemaal schreef (in 3 reacties), maar wel degelijk zeer bedankt!
  Dat zwarte vlekje moet dan wel érg klein zijn, dus zag ik het niet. Maar fijn om het te weten.
  Ja, streepjes invullen...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen