
Gisteren liep ik enigszins sombertjes gestemd naar Albert Heijn. De zon scheen, dan heb ik dat wel vaker... Maar op de terugweg liep ik warempel te glimlachen en ik wist precies waar dat aan lag: aan het boodschappenbriefje dat ik in mijn karretje gevonden had, en in het bijzonder aan de letter b, de b van Krob sla.
Er ligt wel vaker een achtergelaten boodschappenbriefje in je karretje, dat zal iedereen wel eens meemaken. Meestal lees ik zo'n briefje dan even, uit nieuwsgierigheid naar 'hoe de mensen leven'. Alleen al het feit dat mensen zulke lijstjes maken boezemt mij ontzag in. Ik doe dat vrijwel nooit. Nu is AH hier tegenwoordig twee minuten vandaan en bijna altijd open, dus als ik iets vergeten ben is dat geen ramp. Het komt wel voor dat ik er twee of zelfs drie keer op een dag naartoe ga. Maar vroeger, toen ik om bij AH te komen een eind moest fietsen, maakte ik ook geen lijstjes. Het vereist een discipline die ik mis. Misschien heb je er ook de overtuiging voor nodig dat wat je doet belangrijk is, maar ik geef toe dat dit misschien te ver gaat.
Boodschappenbriefjes wekken bij mij door het handschrift nogal eens de indruk dat ze door oude mensen geschreven zijn. Daarom vind ik ze vaak een beetje ontroerend. Dat geldt voor het briefje dat ik gisteren vond niet. Boodschappenbriefjes zijn ook vaak een beetje raadselachtig, dat geldt voor het briefje van gisteren wél.
De vragen en gedachten die bij me opkwamen waren deze.
- Waarom schrijft iemand die verder geen fouten maakt 'krob'? Wat zou hij/zij denken dat het meervoud daarvan is?
- Schreef iemand dit briefje voor zichzelf of voor een ander? Als het voor jezelf is hoef je er toch niet bij te zetten dat de chips een smaakje moeten hebben? En dat het Blue band Goede start moet zijn? Dan is alleen 'Blue band' of 'margarine' toch wel genoeg?
Ik denk daarom dat het een briefje is dat een vrouw voor haar man gemaakt heeft. Andersom zou ook kunnen, maar ik vind het handschrift vrouwelijk. Of maakt iemand toch wel eens zo'n gedetailleerd briefje voor zichzelf? En kun je zo-iemand dan een perfectionist noemen?
- Ham (asperges) 2x. Twee pakjes? Geeft de toevoeging 'asperges' aan welke ham het moet zijn? Dit lijkt juist weer te wijzen op een briefje dat iemand voor zichzelf maakte.
- Wie is J? De man, de vrouw, een kind? Gaat J mee boodschappen doen, zodat hij/zij zelf een toetje kan uitzoeken?
- De grootste vraag: 3x Glorix, 2x Antikall, waarom zoveel?
Waarmee de vraag 'hoe de mensen leven' er eigenlijk alleen maar groter op was geworden. Maar mijn stemming beter.
Jaren geleden schreef ik ook iets over een boodschappenlijstje. En zou het boodschappenbriefjesblog van Bert Bevers nog bestaan? Jawel hoor, het heeft een nieuw adres maar nog de oude naam: Geef Ons Heden.