WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 30 januari 2008

Ding #4. RSS

Bij deze besluit ik dat het zo wel even welletjes is met RSS. Wie heeft bedacht dat dit allemaal in 2 uur per week moet kunnen?! Als je dat kunt heb je volgens mij deze cursus helemaal niet nodig. Wat heb ik nu na vele uren bereikt? Ik snap wel zo'n beetje wat RSS is, herken de symbolen en kan er een RSS-feed mee aanmaken op mijn Netvibes-pagina, die ik dus ook gemaakt heb. Ik heb niet precies de opdracht gevolgd en b.v. Marktplaats er niet op gezet en iets anders weer wel, maar 't gaat om het principe neem ik aan. Het is al meteen een beetje een zooitje geworden, maar je zult bij zulke 'persoonlijke startpagina's', zoals Edwin ze noemt (eindelijk eens een fatsoenlijke Nederlandse term), wel hetzelfde hebben als bij bureau's: het ene is altijd keurig opgeruimd, op het andere is het een bende. Dit zegt niks over het werk dat de bezitter ervan levert (denk ik dan maar). Ik heb een eigen RSS-knopje aangemaakt op mijn weblog om daarmee de collega's uit mijn groepje de kans te geven te voldoen aan de opdracht mijn pagina aan hun Netvibes-pagina toe te voegen. Dat was een zowel leerzame als moeizame excercitie, waarin Edwin mij uiterst geduldig heeft bijgestaan, wat ik zeer waardeer. Toen het knopje klaar was en nog bleek te werken ook, waren inmiddels de RSS-feeds van alle deelnemers beschikbaar gesteld ('gedeeld') en had ik het dus voor mijn groepsgenoten niet hoeven doen, maar daarom niet getreurd, het was in elk geval een ervaring. Ga ik nu ook iets met RSS doen? Helaas, dat verwacht ik niet, in elk geval niet op korte termijn. Ik volg geen dingen (websites ofzo) op het internet die voor mijn werk nuttig zijn, simpelweg omdat die er volgens mij niet zijn. Dat ligt natuurlijk aan het soort werk dat ik doe (zoiets schreef Aagjem ook al op haar blog). Het Bibliotheekblad (ofwel het blad 'Bibliotheek') lees ik net zo lief in de papieren versie. Maar dat RSS voor anderen nuttig kan zijn, dat geloof ik meteen. Wat ik nog ontdekt heb is, dat als je een website of weblog vindt zonder verwijzing naar RSS, dat je dan gewoon het adres kunt intikken bij Netvibes en dan zoekt Netvibes zelf naar de aanwezige RSS-mogelijkheden, al worden die dan soms weer niet allemaal gevonden (voor zover ik dat kon nagaan). Dit zijn vast meer dan 100 woorden, sorry!

Edwin, ben jij dat in die filmpjes? (Ik bedoel je stem.)

Het is dus Rob (zie reacties). Dat (nauwelijks merkbare) Zeeuwse accent heb ik er dus zelf bij verzonnen, behalve natuurlijk als Rob óók Zeeuwse antecendenten heeft.

Overigens: ik twijfel vaak over de juiste woordkeus: als ik b.v. de term 'RSS feed aanmaken' gebruik, vraag ik me af wat ik eigenlijk zeg en of je het zo hoort te formuleren. Misschien kan er eens een klein woordenlijstje komen (Digi-taal voor beginners o.i.d.)?

3 opmerkingen:

  1. Dag Schrijverdezes,
    Interessant verhaal en mooi dat het gelukt is met die button.
    Je hebt gelijk dat het hier vooral gaat dat je kennismaakt met alle toepassingen die nog de revue gaan passeren. Je pikt eruit wat jou nuttig, aanstaat of gewoon leuk lijkt. Ik denk nog steeds dat zoiets in twee uur zou moeten kunnen, als je de bij- van de hoofdzaken scheidt (in het algemeen bedoeld, hoor). In dit Ding over RSS gaat het om het fenomeen, hoe het werkt, wat je eraan hebt en hoe je de informatiestromen beheert. Voorbeeldjes bekijken en genoemde sites uitproberen...

    Die stem dat ben ik, Rob. Tja, geen echte radiostem he? Maar als middel om iets uit te leggen, is dat program wel erg handig.

    OK. Op naar het volgende ding en chapeau voor je doorzettingsvermogen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste 23 dingen/Rob,
    Tja, in stemmen herkennen ben ik niet zo goed... Ik meende toch echt hier en daar een Zeeuws accentje te bespeuren. Ik vond het overigens heel leuk om aan te horen. Tja, dat het in twee uur zou moeten kunnen, dat geldt dan niet voor mij. Als je er alleen maar wat aan ruikt heb je er volgens mij niks aan. Doorzettingsvermogen? Aardig dat je dat zegt, maar dat is het niet geloof ik, het is meer dat ik het niet kan uitstaan als ik het niet kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, en ik mezelf maar afvragen welk filmpje je bedoelde maar in de reacties werd het me gelukkig duidelijk.

    In iedere Nederlander schuilt wel een Zeeuw, al weet nog niet iedereen dat :-)

    Waer de brêêje stroamen ruusen,
    Over schor en slik en zand,
    Waer de sturmen juulend jaegen,
    Over zêê en diek en strand.

    BeantwoordenVerwijderen