WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 27 oktober 2011

Wat ik las 50

Tussen Grunberg en mij is het ooit een beetje raar gelopen. Ik las jaren geleden Blauwe maandagen en begreep niet waarom zoveel mensen dat boek zo geweldig vonden; ik vond er niks aan. Ik vond het zelfs vervelend. Het soort humor waar ik de kriebels van krijg, van die Herman Koch-humor (Red ons, Maria Montanelli) of uit de Adrian Mole-boeken. Niks voor mij, dacht ik en ik heb Blauwe maandagen toen dan ook niet uitgelezen.

Ik vind dat je een schrijver (en daarmee natuurlijk ook jezelf) een tweede kans hoort te geven. Niet dat ik dat altijd doe, maar het is toch een soort principe. Dus wellicht was het daarom dat ik een half jaar ofzo nadat ik Blauwe maandagen had weggelegd Fantoompijn ging lezen. En ik vond het prachtig. Wat een absurd en tegelijk droevig verhaal. En dan die humor. Die beviel me ook enorm.

Dat was dus wel een beetje raar. Was Grunberg veranderd of was ik veranderd? Daar wou ik meer van weten en de beste manier om er achter te komen leek mij het opnieuw lezen van Blauwe maandagen. En dat deed ik. De verandering bleek in mijzelf te zitten, want ik las het nu met groot genoegen uit. Wat een absurd en tegelijk droevig verhaal. En dan die humor. Die beviel me ook enorm. En ik dacht: hoe kan dit? Hoe kan ik in zo korte tijd zo anders over een boek zijn gaan denken? Dat je na 10 of 20 jaar wel eens anders over sommige boeken gaat denken, dat wist ik. Maar na een half jaar, terwijl je voor je gevoel zelf helemaal niet veranderd bent? Dat begreep ik toen niet en ik begrijp het nu nog steeds niet.

En zo was ik ineens een Grunbergliefhebber geworden. En bleef ik hem lezen: De asielzoeker, De joodse messias, Tirza, Onze oom en dat zijn waarschijnlijk niet alle romans die ik van hem las. Ook zijn brieven en reportages las ik.

Inmiddels ben ik helaas niet zo enthousiast meer als na Fantoompijn. En dat komt, denk ik, nu niet omdat ík veranderd ben, maar omdat Grunberg veranderd is. Het keerpunt ligt (voor mij) bij Tirza, waarschijnlijk zijn meest geprezen en meest bekende boek (toneelstuk, film). Tirza beviel me op de een of andere manier niet zo. Ik probeerde dat voor mezelf te verklaren en tegelijk ook goed te praten, want ik wilde eigenlijk graag Grunbergliefhebber blijven. Ik bedacht dit. Grunberg wil laten zien hoe absurd de wereld en het leven zijn en schreef daarom aanvankelijk boeken over absurde situaties. Daar was hij erg goed in. Fantoompijn, De asielzoeker, De joodse messias, ik vond het absurde boeken over absurde mensen in absurde situaties. Zo tragisch als het maar wezen kan, de holocaust is nooit ver uit de buurt, toch moet je vaak (glim)lachen. Maar in Tirza werd dat anders. De mensen werden gewoner, herkenbaarder, minder absurd. Ik dacht: het is vast Grunbergs bedoeling ons langzaamaan te laten ontdekken dat het absurde niet iets van anderen is, maar van mensen zoals wij. Het komt dichterbij, hij bréngt het dichterbij. We gaan misschien onszelf herkennen. En daarom vind ik het boek misschien minder goed, omdat het te confronterend is.

Bij Onze oom dacht ik dat weer. En bij Huid en haar dacht ik het aanvankelijk ook. Maar toch met minder overtuiging. Huid en haar heb ik vorig jaar met sinterklaas gekregen en ik heb het pas onlangs uitgelezen. Ik was er al een paar keer in begonnen maar legde het steeds weer weg. Dat zegt denk ik iets over mijn afnemend enthousiasme over Grunberg. Huid en haar beviel me niet, weet ik nu ik het uit heb. Er zitten tegen het eind een paar mooie stukken in waarin ik wel weer even de Grunberg herkende waar ik zo van hield, maar voor de rest boeide het boek me nauwelijks. Het is, zoals alle boeken van Grunberg, een tragisch boek en ook hier is de holocaust niet ver weg (drie van de personages uit het boek ontmoeten elkaar op een congres over de holocaust). De typische Grunberg-stijl is nog steeds regelmatig goed voor een glimlach. En het verhaal is, welbeschouwd, ook best absurd. Maar dan niet op de idiote manier waar ik zo van hield. Het is een boek over sneue mensen met sneue relaties. Niemand is gelukkig, niemand heeft het naar z'n zin. Seks lijkt een oplossing maar de treurigheid wordt er alleen maar groter van. En zo tobt men voort. En het kan best fijn zijn om daar over te lezen, maar hier vond ik het vooral saai.

Het klopt wel met mijn idee dat Grunberg het absurde van het bestaan steeds dichterbij wil brengen. De mensen in Huid en haar zijn misschien nog net niet helemaal doorsnee, maar ze komen er toch dicht bij in de buurt. (En doorsnee-mensen bestaan natuurlijk ook helemaal niet). Dat zou beklemmend kunnen zijn, maar het deed me niks. Ik dacht: wat een vervelende mensen, ze interesseren me eigenlijk niet.

En nu denk ik: Grunberg is goed in het beschrijven van idiote, absurde situaties, maar 'gewone' mensen, die weet hij niet overtuigend tot leven te brengen.

Dit is een voorlopig oordeel. Ik blijf hem toch nog maar een tijdje lezen. Oude liefde roest wel, maar niet zo snel.

Een samenvatting van Huid en haar is onder andere hier te vinden.

10 opmerkingen:

 1. Schrijver, een voor mij verrassend blogstuk. Ik heb niet zo heel veel van Grunberg gelezen (Blauwe maandagen, De asielzoeker, Tirza en Onze oom, en de Marek vd Jagt boeken plus wat kleine dingetjes. Wat ik aan Asielzoeker, Tirza en Marek van der Jagt juist meesterlijk vind, is dat naar mijn gevoel Grunberg je meeneemt. Hij laat je kennismaken met gruwelijke dingen en gedachten, dingen en gedachten waarvan je eigenlijk dacht dat je je dit niet kon voorstellen of indenken. Onze oom vind ik minder geslaagd, het boek had moeten stoppen op blz 393, het einde van het verhaal van de majoor. Dan was het een goed boek geweest. Huid en haar heb ik niet gelezen. Enfin, de rest die ik niet noemde ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé schrijver, wat leuk om te zien dat je gewoon de blogdraad weer oppakt en daar ook helemaal geen woorden aan vuil maakt. Goed dat ik je nog in m'n RSS had zitten ;-)

  Wat betreft Grunberg ben ik na Tirza weer even gestopt. Een wonderlijk schrijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Foxx,
  Het was, zoals veel van m'n blogstukjes, ook een poging om al schrijvend te ontdekken wat ik nou eigenlijk vindt. Dat er in Grunbergs boeken een lijn zit van opvallend absurd naar meer subtiel absurd, dat dacht ik al langer. Maar dat wat hij schrijft me daardoor minder ging boeien realiseerde ik me pas bij dit boek.
  De asielzoeker vond ik een goed boek, de Van der Jagt-boeken herinner ik me als minder goed.
  Ik heb Grunberg een paar jaar geleden gehoord als gastschrijver op TU-Delft (mijn dochter studeerde daar toen). Dat waren boeiende lezingen, vond ik.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Astrid,
  Ja, ik waag het er weer op. Maar de uitkomst van het waagstuk is nog wel onzeker. De vraag van altijd is ook nu nog: heb ik genoeg blogstof? Maar we zullen zien. M'n blogverslaving ben ik in elk geval inmiddels wel te boven gekomen, denk ik.
  Het stukje over Grunberg heb ik lang geleden in een reactie op jouw blog al voorbereid, herinner ik me ;-)
  En jij blogt nog steeds gestaag door, goed hoor! Ik lees nauwelijks blogs meer, moet ik bekennen, maar misschien komt dat ook weer een beetje terug.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon schrijven als je zin én iets te zeggen hebt. Ik zit wat dat betreft ook even in een dipje en laat dat lekker zo zijn. Er is nog niks ernstigs gebeurd sindsdien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Astrid,
  Een dipje zal elke blogger wel kennen, behalve Edwin misschien ;-)
  Het 'ernstige' dat mij overkwam ging aan mijn blogpauze vooraf: dat er op mijn werk ontwikkelingen kwamen waardoor ik ontslagen werd. Toen was de behoefte om te bloggen helemaal weg. Ik wilde er nu dan ook eigenlijk een wat ander blog van gaan maken, maar gek genoeg heb ik het toch weer over de bibliotheek. Een lezer ben en blijf ik natuurlijk.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontslag? Oei, dat is wel een dip der dippen. Hoop dat je je leven weer een mooie draai hebt gegeven en wens je veel schrijfplezier toe. Mooi dat je het weer oppakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het ook zo leuk om weer beweging te zien hier :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Astrid,
  Nee, het is inderdaad niet fijn. De mooie draai is nog niet helemaal rond moet ik zeggen. Weer bloggen (af en toe) is een poging er iets aan te doen, maar ik weet nog niet of het zal werken.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Edwin,
  Dank je. Ook leuk om jou hier weer te zien ;-)
  Voorlopig is het al weer een paar dagen stil op m'n blog. Het ware vuur is nog niet terug...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen