WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 25 oktober 2011

AfgeschrevenIk raakte in een bibliotheek in de buurt van Rotterdam in gesprek met een mevrouw die een groteletterboek in haar hand had. Dat was een afgeschreven boek en je kon het voor 1 euro kopen. Die mevrouw vertelde me dat ze vrijwilligster was bij een huisbibliotheekje van een zorginstelling in R'dam en dat het boek voor dat bibliotheekje bestemd was. Vroeger leenden ze hun boeken bij Bibliotheek Rotterdam, maar dat was te duur geworden, dus nu probeerden ze zelf een collectie op te bouwen, met afgeschreven boeken.

Ik wist er alles van. Ik maakte zelf vroeger zulke collecties voor instellingen. Bibliotheek R'dam had dat uitbesteed aan de afdeling van de Provinciale Service Organisatie waar ik tot enkele maanden geleden werkte. Ik wist ook van de prijsverhoging: zoals bijna alle bibliotheken moet ook Bibliotheek R'dam fors bezuinigen en een van de maatregelen was het verhogen van de prijs voor wisselcollecties voor zorginstellingen. Veel van die instellingen stopten vervolgens met het lenen van collecties.

Je zult maar in een zorginstelling wonen. Iedereen weet dat het leven daar meestal niet leuk is. Je zult maar in een zorginstelling in R'dam wonen en van lezen houden. En dan te horen krijgen dat er geen nieuwe boeken meer komen. Dat je je voortaan moet behelpen met oude kapotte boeken die bij de bibliotheek zijn afgeschreven. Als je een pas verschenen titel wilt lezen ben je afhankelijk van de goedwillendheid van een familielid of vrijwilliger, die misschien af en toe zo'n nieuw boek voor je uit de bibliotheek wil gaan halen. En je wás al zo afhankelijk, je hád al zo weinig greep op je bestaan, enzovoort, ik heb het allemaal al eens eerder opgeschreven.

Ik vind dit ontzettend treurig. En ik denk ook: het geld dat naar Nederland Leest gaat, hoeveel instellingsbibliotheekjes zou je daar van kunnen betalen? Maar dat zal vast weer het bekende andere potje zijn.

2 opmerkingen:

 1. beste mevrouw
  ik kwam uw blog, inclusief de geschiedenis ervan, pas nu op het spoor (via bibliofuture.nl). Mooi, interessant, herkenbaar. Blij te constateren dat er in het Nederlandse bibliotheekland toch toch ook tegenwind was/is tegen het rechtlijnige marketingdenken.
  Bij ons is (in Vlaanderen) loopt het gelukkig nog niet zo'n vaart. Maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Anoniem,
  Dank voor uw reactie. Ik had geen idee dat bibliofuture.nl naar mij verwezen heeft, dat zal ik eens even gaan opzoeken ;-)
  De tegenwind kwam niet buiten de grenzen van mijn blog hoor.
  Wat het marketing- en retaildenken betreft, het lijkt me beslist een voordeel dat men in Vlaanderen de kans heeft van de Nederlandse ontwikkelingen op dit gebied te leren. Natúúrlijk moet de bibliotheek met zijn tijd mee, maar soms verliest men (denk ik) te veel uit het oog dat er ook belangrijke constante waarden in een samenleving zijn.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen