WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 14 maart 2013

Rotterdam 2013-3De uitdrukking 'Ben je in de kerk geboren?' heb ik zelf denk ik nog nooit gebruikt en ik had hem al tientallen jaren niet gehoord. Maar gisteren hoorde ik hem: uit de mond van een gehoofddoekte moslima van een jaar of vijfendertig. Zij en ik waren ergens waar kinderen naar buiten en binnen liepen die allemaal de deur lieten openstaan. Dat begon ons een beetje te ergeren en de vrouw zei: ik zou bijna wat zeggen maar dat gaat niet: ben je in de kerk geboren? Ik trok mijn eigen conclusie waarom het niet ging en zei: in de moskee geboren.

Toen ik dit thuis vertelde bleken mijn huisgenoten niet te weten wat 'ben je in de kerk geboren?' betekende.

Foto hier gevonden.

6 opmerkingen:

 1. Je hoeft ook niet meer over de martelgang van kromme Lindert te beginnen of het vaatje van de weduwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben van gisteren, maar dat vaatje van de weduwe?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een Bijbelverhaal. Het olievaatje van een weduwe raakt niet leeg als ze steeds maar door gaat (op verzoek van Jezus) om anderen van voedsel te voorzien. Als iets in huis langer meegaat dan verwacht, is het 't vaatje van de weduwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha AvA, ha Piet,
  Ik kende beide niet, hoewel ik wel aan de weduwe van Sarfath moest denken, was zij het? En kromme Lindert lijkt me streekgebonden, of niet? Zoals wij hier Opoe Herfst hadden, die ook nauwelijks meer bekendheid geniet.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Schrijver,
  Dat is nou ook wat: gisteren lieten de j.m. de deur van het kolenhok open staan waardoor het ook binnen sneeuwde en toen zei er een o.m: "Bij Zeus, zijn jullie soms kerkmuizen?"
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank AvA; echt nog nooit gehoord,die weduwe en haar vaatje
  maar van oorsprong RK- dus weinig bijbelkennis.
  Schrijver: de Martelgang van Kromme Lindert is een tranentrekkend boek van A.M. de Jong. Kromme Lindert is met afstand de zieligste romanfiguur die ik ken (echt waar) en ik wil het boek nooit meer lezen, al heeft het enorm veel indruk op me gemaakt destijds.
  Maar dat het als zegswijze wordt gebruikt, wist ik niet, al zeg ik het zelf geregeld wel. Als iets mij heel moeilijk lijkt te realiseren, dan zeg ik dat het een martelgang van Kromme Lindert wordt.
  Die kerkmuizen zijn leuk!


  BeantwoordenVerwijderen