WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 10 januari 2013

Broeders en Zusters

 

Een tijdje geleden zaten we hier thuis aan de koffie en kregen de slappe lach. Niet zo erg als vroeger op de hbs, maar toch iets wat er op leek. Dat kwam door een non. Ik verzamel plaatjes van voorlezers, voor mijn (sorry, even reclame) nieuwe blogje met voorleeskunst. Een huisgenoot was op de laptop voor me aan het meezoeken en zei: ik heb er hier een met een non. Waarop een andere huisgenoot zei: Non de Ju? En ik: Non Descript? En toen ging het verder over Zuster Lijk en  Zuster Pop (het woord 'zusterpop' komt voor in Nijntje) en Broeder Moord en Broeder Volk. Hoe flauwer het werd hoe harder we moesten lachen. En ik dacht: doen andere mensen zoiets ook wel eens? Zal vast wel, maar je vraagt het ze niet zo snel. Vandaag kreeg ik toch antwoord, in Sunset Park van Paul Auster. Het gaat in dit stukje over een vader die eraan terugdenkt  hoe hij vaak op zaterdagochtend met zijn zoontje ging ontbijten in een restaurantje en daar bijvoorbeeld met hem over honkbal praatte.

en hij genoot van de teams die ze samenstelden met de namen van echte spelers, zoals het lichaamsdelenteam: Bill Hands, Barry Foote, Rollie Fingers, Elroy Face, Ed Head (...), of het financiële team, bestaande uit Dave Cash, Don Money, Bobby Bonds (...). Ja, Miles was als kind dol op dat soort onzin, en als hij begon te lachen, dan was het brullend en niet te stoppen (...).

Ik geef toe dat het niveau hoger is, maar het principe vind ik toch hetzelfde.

Plaatje hier gevonden.

14 opmerkingen:

 1. Ik vind de non- en broeder-bedenksels absoluut van niveau. Vergeleken met Auster zeker geen Non Valeur. En ik ben jaloers op iedereen die de slappe lach krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Piet,
   Dat is een aardig compliment, dank je! En die slappe lach, dat valt wel mee en is maar hoogst zelden hoor. Vroeger, op school, tóen was het erg, ik zie me nog in de garderobe op de op de grond gevallen jassen liggen, niet meer bij kunnende komen...
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 2. Ken je "Opperlands" van Battus/Grijs (de vader van Aaf en Jelle BC)? Goed voor menig uur taalpuzzelen als je zulke huisgenoten als jij hebt.Die ga je nog missen! Of zij jou, dat kan ook, iemand zal de laatste de Mohikanen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha AvA,
   Ik ken het vaag, dat wil zeggen nog van de stukjes uit de NRC vroeger, niet als boek. Hij was (en zal dat ongetwijfeld nog steeds zijn) fantastisch in taal, dat weet ik nog wel. Daar kunnen wij hier thuis in de verste verte niet aan tippen. De grap is meer dat het spontaan opkomt dan dat we er voor gaan zitten, dus echt 'taalpuzzelen' zie ik ons nog niet doen tijdens de koffie.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Die pop is erg leuk.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   En toepasselijk.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
  2. Ha Schrijver,
   Ja, dat ook. Maar die ruitjesjurk; alle m.j.m. zijn er weg van en ik moet er ook elke keer van zuchten.
   Groet, Anna

   Verwijderen
  3. Ha Anna,
   Ik denk dat je op de markt wel zulke stof kunt kopen. Of bij De Boerenbonthal. En dat je goed kunt naaien weet ik nog van het judopak en het vliegenierspak.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
  4. Ha Schrijver,
   Dank je wel! Al schrok ik eerst een beetje van bont van boeren. Maar de lapjes zien er gelukkig helemaal niet harig uit.
   Groet, Anna

   Verwijderen
  5. Ha Anna,
   Daar had ik helemaal niet bij stilgestaan, dat je het zo zou kunnen lezen. Maar die stofjes zijn wel leuk hè. Wat vinden je m.j.m. ervan?
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
  6. Ha Schrijver,
   De stofjes zijn dik leuk! Bij de m.j.m. is het tweede stofje van links favoriet, dat rode met hartjes. Welke vind jij het leukst?
   Groet, Anna en de m.j.m.

   Verwijderen
  7. Ha Anna,
   Ik weet het niet, het ligt er ook aan wat je ervan gaat maken. Voor een m.j.m.-jurkje of schortje lijkt dat hartjesstofje me heel leuk. Die met dat boertje en boerinnetje lijkt me leuk voor een dekbedhoes. Ik denk trouwens dat die molentjes op dezelfde stof staan. Ik geloof dat ik die wel eens op de markt heb gezien.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 4. Ha Schrijver,
  Een boeren dekbedhoes is ook een goed idee, of kussens voor het loungebed met dat streepje. Meen je dat, op de markt? Op de site van de bbh staat een link naar de webshop die er niet is. Best grappig.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   Dat vond ik ook grappig, dat die webshop er niet is maar er wel staat. Dat streepje vind ik ook leuk. Op de markt ja, maar al wel een tijd geleden. Wat betreft het loungebed, een stoof met kooltjes eronder lijkt me misschien gevaarlijk. Dus doe voorzichtig.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen