WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 17 november 2010

Blogbrief uit Rotterdam-West (13)


















Dag Henk,

Van die teller op je blog word ik een beetje zenuwachtig. Ik dacht dat er nog bijna 20 dagen te gaan waren, maar het zijn er nog maar 13. En ik wil per se vóór je blog verdwijnt mijn laatste blogbrief geschreven hebben. Dus moet ik nu toch echt eens beginnen. Wat ik inmiddels dus gedaan heb, maar nu het vervolg nog...

Om te beginnen wil ik je heel hartelijk bedanken voor al je blogbrieven. Ze hebben onze blogs niet van de ondergang kunnen redden, maar ik vond het experiment zeer de moeite waard en ondanks de niet zo lange duur toch zeker een succes. Ik merkte dat de dialoog me losmaakte uit het stramien waar ik in was komen vast te zitten. Dat beviel me. Wat je me schreef was interessant, leuk, zette aan tot nadenken, daagde me uit de grens op te zoeken van wat ik wel en niet 'openbaar' wilde maken. Dat sommige mensen het waardeerden was fijn, dat het sommige andere mensen ergerde vond ik eigenlijk wel leuk.

Toch stopte ik er acuut mee. De blogbrieven waren onderdeel van mijn blog en het bloggen stond me ineens zó tegen dat de blogbrieven mee ten onder gingen. Dat lag dus zeker niet aan de brieven, al begonnen we beiden al wel te merken dat ook blogbrieven schrijven afhankelijk is van inspiratie en niet altijd vanzelf gaat. Nee, het had een andere oorzaak en een andere aanleiding. Ik was vast van plan je die oorzaak en aanleiding nog eens uit te leggen. De andere lezers van mijn blog zouden het dan meteen ook weten. Het is er tot nu toe niet van gekomen en het begon heel erg op 'van uitstel komt afstel' te lijken. De gestaag tikkende klok op je blog brengt me er nu dan toch eindelijk toe. (Wellicht ben je de enige lezer. Of er nog anderen zijn die dit blog in hun RSS hebben staan of anderszins in de gaten houden, vraag ik me af.) Ik merk dat ik het formuleren een beetje verleerd ben (heb jij dat ook, dat stukjes schrijven iets is dat het beste lukt als je het regelmatig doet?) en ik weet nog steeds niet precies waarom ik ineens het bloggen niet meer kon opbrengen, maar de lange tijdsduur heeft er wel toe geleid dat ik het in elk geval enigszíns denk te begrijpen.

Natuurlijk was er het gebrek aan inspiratie. Na een paar jaar had ik wat ik wilde zeggen wel gezegd en de meeste dingen al twee of meer keer. Onze blogcorrespondentie was me daarom zeer welkom: ineens kwamen er nieuwe dingen aan de orde. Wel bleef mijn blog voor mijn gevoel nog steeds een 'biblioblog'. Ik had er zelf voor gekozen om vooral over 'bibliothecaire zaken' te schrijven. Dat was een logisch gevolg van het feit dat ik mijn blog begon vanwege de 23dingen. En over privé-dingen schrijven wilde ik niet, al heb jij me er toch toe weten te bewegen...

Naast de bibliotheekkwesties werden de door mij gelezen boeken onderwerp voor blogposts. Ik vond het prettig om regelmatig iets op te schrijven over wat ik gelezen had. Als ik weet dat ik er iets over op ga schrijven lees ik aandachtiger en bovendien: als ik er iets over opgeschreven heb kan ik tenminste nog eens opzoeken wat ik ook alweer las en wat ik er van vond. Als ik niets opschrijf over een boek weet ik na enige tijd hooguit nog of ik het al dan niet goed vond en soms zelfs dat niet eens. De discipline om voor mezelf van elk gelezen boek een verslagje te maken heb ik nooit kunnen opbrengen, maar de gedachte dat enkele anderen zo'n verslagje lazen was voldoende stimulans. Natuurlijk deed ik het in de eerste plaats voor mezelf (zoals je volgens mij alles in de eerste plaats voor jezelf doet), maar de gedachte dat anderen er misschien eens een leestip aan konden ontlenen vond ik prettig. Soms dacht ik zelfs iets als: als alle lezende bibliothecarissen nou eens wat opschreven over wat ze lazen, wat zou dat een mooie onderlinge uitwisseling van informatie kunnen zijn.

Maar nu komt het knelpunt. Ik voelde me meer en meer ongemakkelijk bij de gedachte dat ik een 'biblioblog' had. Ik begon mailtjes te sturen naar mensen die mij in lijstjes van 'bibliotheekblogs' gezet hadden, om ze te vragen mij daaruit te schrappen. Dat deden ze dan gelukkig. Maar toch bleef het wringen: mijn blog hinkte voor mijn gevoel teveel op twee gedachten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit pas enige tijd nadat ik met bloggen gestopt was zo bedacht heb, d.w.z. dat ik er de woorden voor heb gevonden. Vóór die tijd was het een gevoel van onbehagen dat ik niet goed kon plaatsen. Maar langzamerhand meende ik het te begrijpen: een blog dat de bibliotheek en lezen in zich verenigt is een blog dat uiteindelijk wel aan innerlijke tegenstrijdigheid ten onder moet gaan. Dit klinkt natuurlijk vreemd, want wat ligt meer in elkaars verlengde dan lezen en de bibliotheek? Wie graag leest hoúdt toch van de bibliotheek? Ja, dat is misschien wel waar. Wie veel leest en niet al te veel geld heeft, is blij met de mogelijkheid boeken te kunnen lenen. Maar dan heb je het over een klánt van de bibliotheek. En ik blogde niet als klant, maar als werknemer. Ik merkte dat het in de bibliotheekwereld over heel veel onderwerpen gaat: mediawijsheid, gaming, leeskilometers, internetvaardigheden, retail, een landelijke catalogus, noem het maar op. Maar nooit of in elk geval hoogst zelden las ik iets over literatuur, over lezen om schoonheid te ervaren, over lezen om op andere gedachten te komen, om in andermans hoofd te kunnen kijken, om verwonderd te raken of verontwaardigd of blij of treurig. Lezen was iets dat je moest kunnen om geïnformeerd te zijn, om een mondige burger te worden, om je weg te kunnen vinden op internet.

Natuurlijk is dat allemaal waar en nuttig en moet iedereen zo goed mogelijk leren lezen. Dat vind ik ook. Maar wat ik steeds meer begon te missen was de aandacht voor de 'intrinsieke waarde' van literatuur. De gedachte dat literatuur niet in de eerste plaats núttig is, maar dat literatuur móói is. Dat literatuur kúnst is. En nog wel liefst een vorm van kunst waar je voor heel weinig geld of zelfs gratis mee kunt kennismaken, in de bibliotheek. En dat de bibliotheek er daarom actief aan moet meewerken dat iedereen de kans krijgt kennis te maken met literatuur, zoals ook iedereen de kans zou horen te krijgen muziek, schilderijen, films en andere kunstuitingen te leren kennen. En wie daarna besluit: lezen is niks voor mij, in een museum zien ze me nooit meer, laat mij maar lekker sporten, die mag dat gelukkig helemaal zelf weten. Maar onbekend maakt onbemind, zegt het spreekwoord, en ik denk dat dat klopt. En daarom zie ik het als een van de taken van de bibliotheek om mensen in contact te brengen met literatuur. En dan bedoel ik met 'literatuur' niet per se boeken 'van niveau', maar wel boeken 'van een niveau dat mensen uit zichzelf misschien niet gaan lezen'. En die gedachte miste ik langzamerhand zo hevig in alles wat ik las over de bibliotheek, dat ik dacht: ik moet als blogger weg uit die wereld, want ik hoor er niet.

Tot zover voor vandaag. Dit was, denk ik nu, naast het mezelf te vaak herhalen, de oorzaak van het stoppen met mijn blog. Er was ook nog een aanleiding. Daarover hoop ik je vóór het eind van de 13 dagen die jouw blog nog in de lucht zal zijn mijn allerlaatste blogbrief te schrijven.

Ik zou graag je blogbrieven willen bewaren. Is het goed als ik ze uit jouw blog kopieer en in het mijne plak? Of weet je een andere oplossing?

Het was me als vanouds een genoegen je te schrijven.

Ik hoop dat het goed met je gaat!

Hartelijke groet, schrijverdezes


p.s. De foto is van mijn vakantie (augustus 2010) in de Vogezen. En ja, wie daar loopt dat ben ik, onder het motto 'Moedig voorwaarts' (Gerard Reve).

25 opmerkingen:

  1. Heerlijk, weer eens een bericht van jou! En natuurlijk ben je niet uit onze RSS-readers verdwenen! Hoop doet immers leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Festina,
    Dat is snel! Een aardige reactie, maar die hoop is ongegrond hoor. Dit was slechts ter afronding.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie tekst, zelfs her en der herkenbaar.
    En ook bij mij staat je blog nog steeds in de rss-lezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach, verheugd zag ik toch weer een nieuwe post. Blijkt het het definitie afscheid te zijn. Jammer. Ik heb Schrijverdezes pas ontdekt toen het eigenlijk al voorbij was. Met interesse en plezier gelezen. Is het nu dan echt voorbij....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha schrijver,
    Ik kan een heel eind meevoelen met je maar hier stopt het even:

    En daarom zie ik het als een van de taken van de bibliotheek om mensen in contact te brengen met literatuur. En dan bedoel ik met 'literatuur' niet per se boeken 'van niveau', maar wel boeken 'van een niveau dat mensen uit zichzelf misschien niet gaan lezen

    Want dat doen ze wel!

    Ze doen het d.m.v. displayen, organiseren avonden met als thema “passie voor lezen”,nodigen schrijvers uit, scholen medewerkers met een cursus “romanadvies”, koesteren hun leeskringen en ga zo maar door. Ook buiten de directe omgeving van de bibliotheek kun je terecht als je dat wilt. In Zeeland weet ik dat je in de Drvkkery kunt lezen en praten over boeken tot je er bij neervalt. In de ZB link organiseert SLAZ regelmatig een avond, bieblogs zoals Vlissingen en Enschede schrijven persoonlijke ervaringen op en in de bieb heb ik regelmatig gesprekjes met klanten waarbij we over en weer romans adviseren.

    Ook naar kinderen en scholen proberen we de leesinteresse te verbreden. Op heel veel scholen komen de onderwijskrachten niet verder dan een stuk of zes populaire griffelwinnende kinderboeken schrijvers. Wij zijn ons daar heel bewust van en introduceren daarom bij groepsbezoeken van de school juist ook de wat onbekende maar daarom niet mindere auteurs. De bieb schaart zich ook nadrukkelijk niet achter het idee van het AVI systeem maar geeft kinderen juist de mogelijk grenzen te verleggen en het leesplezier voorop te stellen.

    We zouden er misschien nog meer mee naar buiten kunnen treden. Ik denk b.v. aan het “leeseten” van een aantal collega’s. We zouden het verslag dat we er van maken op onze website kunnen zetten of in de digitale nieuwsbrief of op Twitter, of allemaal.

    Als je zelf nog meer ideeën hebt hoor ik dat graag.

    P.s Tijdens het schrijven van deze reactie heb ik voor de 2e keer in 1 week mijn broodje laten verbranden. Bijna een reden om te stoppen met bloggen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Ton
    Dankjewel. Ik verbaas me erover dat zo'n RSS-lezer blijkbaar meteen alarm slaat. Ik heb er zelf wel een, maar ik kijk er zelden naar, dat zal het wezen ;-)
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Foxx
    Het verheugt me dat het je verheugde. Als je wilt weten hoe ik over een aantal dingen denk zou je mijn oude stukjes kunnen lezen. Maar dat is iets dat men niet snel doet geloof ik; zelf doe het zelf ook nauwelijks als ik een leuk nieuw blog tegenkom. En eigenlijk is dat toch een beetje raar, want goeie kans dat de betere stukjes juist van wat langer geleden zijn, toen het blogenthousiasme nog op zijn grootst was.
    Ik lees nu trouwens De verzopen katten en de Hollander. Ik zal nog eens opzoeken wat jij erover schreef, ik meen me te herinneren dat je het maar matig vond. Mij bevalt het wel.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Schrijverdezes: toch niet.

    http://bit.ly/cWMh2W

    Samengevat: goed boek, maar de schrijveriuj van Voskuil was echt harde noodzaak. Zo las het voor mij ook. Hier minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ WvS,
    Jammer van je broodje. Moet je niet eens een broodrooster kopen dat vanzelf uitschakelt?

    Veel dank voor je uitgebreide reactie, die e.e.a. gelukkig nuanceert. Je hebt vast gelijk dat er meer gedaan wordt aan het mensen enthousiast maken voor lezen en literatuur dan ik opmerk, al vraag ik me af of dat voor alle bibliotheken geldt. Misschien zijn die waar jij werkt (of is het er inmiddels nog maar een?) een uitzondering? Hier in R'dam komt ook wel 's ergens in een bibliotheek een schrijver voorlezen of is er zoiets als een 'literaire high tea' en natuurlijk het Lezersfeest. Aan mij is dat allemaal niet zo besteed en ik zie het leesbevorderende er ook niet zo van. Het is voor mijn gevoel vooral 'entertainment'.

    Alles wat het lezen op scholen en peuterspeelzalen bevordert juich ik van harte toe. Liefde voor lezen heeft de meeste kans om te ontstaan als je al jong ontdekt wat boeken te bieden hebben. Wat je schrijft over grenzen verleggen en niet aan het AVI-lezen vasthouden lijkt me heel goed. In mijn werk heb ik niets met kinderen te maken, soms vind ik dat wel jammer.

    Af en toe in de bibliotheek in gesprek kunnen raken met een bibliothecaris die zelf leest, lijkt me fijn. Het is me nog nooit overkomen. Waarschijnlijk gaat zoiets in een kleinere bibliotheek makkelijker. In de boekhandel gebeurt het me wél, maar ook alleen in een kleinere boekhandel.

    Door je reactie ben ik meteen weer aan het twijfelen geslagen. Niet over de vraag of ik schrijverdezes misschien uit de mottenballen moet vissen, want dat ben ik echt niet van plan. Maar ik vraag me nu toch af of mijn onbehaaglijke gevoel over de bibliotheek wel terecht was. Er zijn vast en zeker bibliotheken en bibliotheekmensen die liefde voor lezen en literatuur uitstralen en uitdragen. Maar als ik ergens iets over de bibliotheek lees gaat het toch meestal over 'mediawijsheid' e.d. Ik heb daar helemaal niets op tegen en vind ook dat de bibliotheek daar een taak in heeft. Maar ik voelde me er als blogger niet meer zo bij thuis. Ik kwam af en toe blogs tegen van enthousiaste lezers en daar voelde ik me meer mee verwant dan met die van bibliotheekmensen, waarbij ik me realiseer dat sómmige bibliotheekmensen wel deglijk enthousiaste lezers zijn. (Het blog van een lezer/boekenliefhebber waar ik denk ik het meest van houd ís zelfs van een bibliothecaris.)

    Ik schreef over een oorzaak en een aanleiding. Over die laatste wil ik het nog hebben in mijn (echt) allerlaatste blogbrief. Misschien dat die aanleiding de oorzaak met terugwerkende kracht somberder gekleurd heeft dan hij in feite was. Dat is lastig na te gaan.

    Dit begint haast weer op bloggen te lijken. Dus ik stop snel!

    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Foxx,
    O ja, zo was het, dank voor de link. Mijn geheugen is niet meer wat het geweest is, maar nu weet ik het weer. (Dat niet goed kunnen onthouden van wat ik lees kon nog wel eens de belangrijkste reden worden om ooit toch weer te gaan bloggen, maar dit tussen haakjes.)
    Ik vind zelf Voskuil ook beter. Misschien heeft dat inderdaad met die noodzaak te maken, hoewel die er voor Van Heest mogelijk toch ook wel was, omdat hij verder niets meer schreef (dat zegt hij althans). Maar dat is dan een ander soort noodzaak. Het is geloof ik bij hem niet een zich voortdurend rekenschap geven van het eigen gedrag, zoals Voskuil dat doet en Frida Vogels nog veel sterker.

    Ik krijg al bijna een beetje zin om na het uitlezen van De verzopen katten en de Hollander een stukje erover te gaan schrijven ;-)

    Trouwens, nu we toch aan het communiceren zijn, heb jij nog iets over het Voskuil-toneelstuk geschreven? Het zal vast wel maar dat weet ik dus écht niet meer (wel dat je schreef er heen te zullen gaan).

    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Op mijn 'terecht veelgelezen blog'(:-), parafrase van Reve) gelieve dit aan te treffen:

    http://bit.ly/cbRJb9

    Speellijst Mensenkinderen:

    http://bit.ly/9h6Ttk

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben geen trouwe lezer van je blog, maar als ik deze brief weer lees vind ik toch weer dat het jammer zou zijn als je niet verder zou gaan. Je hebt wat te melden en je schrijft erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @ Foxx
    Noem het maar gerust een prachtblog ;-)
    Dank voor de verwijzing en voor de bespreking. Ik was al min of meer van plan er heen te gaan omdat een collega (van wie ik pas onlangs, terwijl ik haar al jaren ken, vernam dat zij Voskuilliefhebster is) er erg van had genoten. Zij leende mij ook de tekst (in Tirade) en al lezend begon ik een beetje te twijfelen of ik het niet 'teveel van het goede' zou vinden. Maar na jouw lovende woorden twijfel ik niet langer en ga ik proberen te reserveren voor die ene avond dat het in R'dam gespeeld wordt.
    En dat nu net Lousje en Van Heest in de zaal zaten!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dag Lewi,
    Dat is aardig van je (ik bedoel natuurlijk je vriendelijke woorden, niet dat je geen trouwe lezer bent ;-)), maar nee, het is echt afgelopen met schrijverdezes. Om mijn blog definitief af te sluiten met een blogbrief aan Henk was ik al sinds juni van plan, maar het lukte me steeds maar niet. Nu werd ik opgejaagd door de tikkende klok op zijn blog. Dat het twee postings moeten worden is omdat ik de kunst van het gecomprimeerd formuleren nog steeds niet beheers (en dat zal ook wel niet meer komen vrees ik).
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @ Foxx
    Ja hoor, het is uitverkocht...
    Ik ga die speellijst maar eens raadplegen. Dit stuk wil ik zien!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik hoop dat het je lukt. je zult geen spijt hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @ Foxx
    Ik heb gereserveerd voor volgende week, in Capelle a/d IJssel. Ik laat je weten hoe ik het vond.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Schrijf er maar een blogje over.
    ;-))))

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @schrijver: ik moet nu opeens aan iets denken dat ik onlangs tegenkwam in twee (informatieve) boeken: dat mensen online er vaak toe geneigd zijn gelijkgestemden op te zoeken en dan op een gegeven moment vooral bevestiging krijgen...en niet meer luisteren naar mensen in werelden daarbuiten (allemaal netwerken binnen netwerken, of niches, zo je wilt).

    Punt is dat de er wel degelijk veel over literatuur en lezen wordt geschreven, maar niet per se door een groep bibliobloggers (als je die al zo zou moeten noemen). Vlaamse bibliotheken doen er veel aan, literatuurplein, jebibliotheek op Hyves, allerlei boekennetwerken: noem het allemaal maar op.

    In die zin is het juist heel fijn als er tussen de mensen die veel over digitaal gedoe en vernieuwing enz enz schrijven ook mensen zitten die zich richten op boeken inhoudelijk. Op het mooie van literatuur.

    Eigenlijk vreemd achteraf dat je je dan van bibliobloglijsten liet verwijderen. Dit blog was juist een hele mooie variant daarop.

    Enfin...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @ Foxx
    Misschien wel een goed idee ;-) Maar áls ik het doe, dan in elk geval niet als schrijverdezes.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @ Edwin
    'dat mensen online er vaak toe geneigd zijn gelijkgestemden op te zoeken en dan op een gegeven moment vooral bevestiging krijgen...en niet meer luisteren naar mensen in werelden daarbuiten' zeg je.

    Het lijkt mij dat dat niet alleen online zo is, maar net zo goed in de rest van het leven. Mensen hebben nu eenmaal wat houvast nodig in het leven, de een misschien wat meer dan de ander.

    Ik heb van mezelf het gevoel dat ik wel degelijk geprobeerd heb me te verdiepen (misschien niet zo erg diep, maar in elk geval wel een beetje) in dat deel van de bibliotheekwereld waar het níet over het lezen van literatuur gaat, maar over 'informatie'. En ik voelde me daar, na enkele jaren, toch onvoldoende thuis, in elk geval als blogger.

    Het (digitale) deel van de bibliotheek waar je op doelt en waar het wél over boeken gaat bevalt me trouwens ook niet zo, want daar gaat het voor mijn gevoel altijd over Saskia Noort of Dan Brown of andere populaire auteurs. Ik heb helemaal niets tegen deze schrijvers, evenmin als tegen de mensen die hen lezen, maar ik heb ook niets mét hen.

    Kortom, ik ben nooit tevreden. Maar gelukkig: 'Die lezen mogen eenzaam wezen. // Zij waren het van kind af aan.' zoals Ida Gerhardt schreef.

    Overigens: wat jij op je blog schrijft over 'digitaal gedoe en vernieuwing enz enz' probeer ik voor zover mogelijk nog steeds te volgen. Maar dat ik door jouw toedoen Postkantoor van Bukowski ben gaan lezen, dat vind ik toch het allerbeste dat je me hebt meegegeven ;-)
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dag schrijver of voorheen schrijver of af-en-toe-toch-weer schrijver,
    Je ziet, het is als altijd niet onopgemerkt gebleven. We konden zonder je verder, maar misten je toch.
    Nee, ik kreeg geen sein via dee feedreader, daar had ik je uit gemikt, maar ik kijk gewoon af en toe.En verdraaid, daar zie ik je weglopen. Voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @ AvA
    Het is en blijft echt v/h hoor. Dat ik nog een afsluitende blogbrief aan Henk wilde schrijven had ik al snel na het stoppen met mijn blog gemeld, maar ik moest ertoe aangespoord worden. Dat ik het maar steeds niet deed kwam vooral doordat ik niet goed wist hoe ik het het beste kon uitleggen. Het is nu nog steeds niet helemaal naar mijn zin gelukt, maar ik ben toch teverden dat ik het in elk geval geprobeerd heb. Er komt ook, als het lukt, nog een állerlaatste blogbrief, omdat er nog meer over te zeggen is.
    En dan is het écht afgelopen met schrijverdezes als blogger. Je hoeft me dus niet opnieuw in je RSS-reder te zetten.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Alles is wel zo'n beetje gezegd door mijn voorgangers, maar ik wil toch ook nog even een duit in het zakje doen.
    Dat je je niet op je gemak voelde in het rijtje bibliobloggers snap ik wel, maar dat vond ik nou net zo leuk: een blog dat nou eens niet ging over techniek en over hoe geweldig dat allemaal was maar over het echte handwerk van de bibliotheek. Over lezen en over boeken. Ik ben een van die mensen die niet (meer) lezen, of in elk geval niet genoeg lezen naar mijn zin. Via jouw blog had ik het gevoel dat ik toch een beetje bij bleef.
    Ik denk dat er in bibliotheken best nog wel actief aan literatuur wordt gedaan, alleen wordt daar niet over geblogd. Blijkbaar sluit het een het ander uit.
    Misschien kun je een nieuw blog beginnen om over literatuur te schrijven? Kun je de goedwillenden in de bibliotheek nog op ideëen brengen. Als je ons maar wel laat weten waar je te vinden bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @ Tenaanval
    Ik denk niet dat lezen en bloggen elkaar uitsluiten. Er zijn heel wat mooie blogs die vooral over lezen gaan. Die kun je dus ook gaan volgen om 'bij te blijven'. Hoewel je daarvoor waarschijnlijk beter de boekenbijlage van de krant kunt lezen. De interessantste bloggers schrijven nu eenmaal nogal eens over boeken die de krant niet halen of die daar 20 jaar geleden misschien in stonden, als je begrijpt wat ik bedoel. Ze schrijven vanuit zichzelf en niet (alleen) vanuit wat in de mode is. Nu ik dit zo opschrijf denk ik: is dat misschien het verschil met de bibliotheek, dat die alleen wil doen wat in de mode is? Maar ik weet het ook niet hoor, ik weet alleen dat ik me als blogger niet meer zo thuis voelde tussen de 'bibliobloggers'. En daarnaast voel ik me als 'mens' niet meer zo thuis in de bibliotheekwereld, dat heeft er ook mee te maken. Daarover zal mijn allerlaatste blogbrief gaan.
    Áls ik ooit nog een blog ga bijhouden over lezen en boeken laat ik het aan het toeval over of je dat zult vinden. De kans dat ik het ga doen is overigens niet zo groot, maar dat dacht ik van bloggen i.h.a. ooit ook ;-)
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen