maandag 23 juni 2008
Mediawijsheid
Foto gevonden via Google-afbeeldingen
In de bijlage Opinie & Debat van NRC Handelsblad van het afgelopen weekend stond een artikel met als titel 'Voor een zinvol publiek debat moet de burger mediawijs zijn'. Het is geschreven door Ben Knapen, historicus, oud hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nu columnist bij die krant.
Sinds 23dingen lees ik dergelijke artikelen vaker, waarmee ik bedoel dat ik ze vaker léés, niet dat ze vaker verschijnen. Vooral dat 'mediawijs' maakte me nieuwsgierig, want had 23dingen dat ook niet als doelstelling? Helaas werd me uit het artikel niet duidelijk hoe ik mediawijs zou kunnen worden, maar aan het eind begreep ik dat dat misschien ook niet echt de bedoeling was, want het artikel bleek een bekorte versie te zijn van de de oratie die Knapen vrijdag uitsprak bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dus wie er meer over wil weten zal neem ik aan zijn colleges moeten volgen.
In het artikel kwam een stukje voor dat me wel aansprak. Omdat ik wel eens de indruk heb dat bijna iedereen '2.0', om het zo maar te noemen, een gunstige ontwikkeling vindt en ik mij daar niet zo in kan vinden, ervaar ik het als prettig om van iemand die veel beter op de hoogte is dan ik te lezen dat hij ook zijn bedenkingen heeft over wat er momenteel op het internet gaande is. Wie de NRC zelf niet heeft en het artikel wil lezen zal het via de Krantenbank moeten opzoeken, want volgens mij is het NRC Handelsblad-archief alleen door abonnees te raadplegen.
Ik bedoel dit stukje:
(Klik op het stukje om het te vergroten.)
Labels:
Ben Knapen,
mediawijs,
mediawijsheid
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Term verklaard:
BeantwoordenVerwijderen'Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen.' (Bron: Raad voor Cultuur)
Ha Schrijver,
Ik las dat Groen Links wil dat media-educatie een lesvak gaat worden op scholen (wetsvoorstel vorig jaar), om j.m. 'mediawijs' te maken.
Kennis en vaardigheden zijn op te doen, daar zijn wij (ha) het bewijs van, hoe dat met 'mentaliteit' zit weet ik niet zo zeker. Wie of wat weerhoudt iemand ervan zijn onbewust niet zo fijne gedachten op internet te zetten? Vooral op fora blijkt het nogal eens mis te gaan, waardoor 'serieze' gebruikers afhaken. Erg jammer.
Groet, Anna
Ha Anna,
BeantwoordenVerwijderenDat heb je weer mooi gevonden! Als er iemand mediawijs is ben jij het wel.
Ik twijfel hierover: Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden enz., of: Mediawijsheid zijn alle kennis en vaardigheden enz. Allebei klinkt het niet echt goed vind ik. Ik zou geloof ik kiezen voor: Mediawijsheid bestaat uit alle kennis en vaardigheden enz., of: Mediawijsheid omvat alle kennis en vaardigheden enz.
Maar dit voert misschien te ver.
Groet van schrvrdzs
Ha Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenHet citaat komt van 'mediawijsheid.nl'. Ik vond het ook wat twijfelachtig. 'Mediawijsheid omvat' klinkt het beste tot nu toe.
'Mediawijs' is een tamelijk relatief begrip, vind ik.
Groet, Anna
Het is net zo makkelijk om de negatieve aspecten te benadrukken als de positieve. Als je wilt kun je zelfs makkelijk het vergelijk maken met de dogmatiek van religie, zo blijkt ook hier.
BeantwoordenVerwijderenJe haalt net zoveel uit het web als je zelf wilt en kunt. Soms is het net als het echte leven, wat dat betreft. Of als de traditionele media..
als wat dan ook eigenlijk.