WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 29 maart 2012

Boekje open



















Onlangs las ik met groot genoegen weer een van mijn favoriete prentenboeken: De reuzenkrokodil van Roald Dahl. ('In de grootste, bruinste, modderigste rivier van Afrika lagen twee krokodillen met hun koppen net boven het water.') En ik lees elke week een Kikkerboek van Max Velthuijs, waar ik ook al zo van hou. En een of twee hoofdstukken uit Otje van Annie Schmidt. Kortom: ik geniet.

Dat ik dat doe is omdat ik tegenwoordig voorlees voor de VoorleesExpress. Toen ik daar een keer iets over tegenkwam op twitter dacht ik meteen (en dat denk ik bepaald niet vaak): dat is iets voor mij. Voorlezen aan kinderen met een taalachterstand, iets nuttigers kan ik me nauwelijks indenken. Ik heb altijd gedacht en beweerd dat plezier in lezen het belangrijkste is wat je een kind kunt meegeven. Nou ja, laat ik het voor de nuancering 'een van de belangrijkste dingen' noemen. Maar belangrijk is het. En het is ook heel belangrijk om kinderen uit een 'taalarm' gezin wat meer 'taalrijkdom' te geven. Taalarm betekent in dit geval: met weinig kennis van het Nederlands. Misschien is een allochtoon gezin wel heel goed in de taal uit hun land van herkomst, maar daar heb je in Nederland niet zo veel aan. En er zijn natuurlijk ook autochtone gezinnen waar weinig of niet gelezen wordt en waar voorlezen geen gewoonte is.

Voor al die gezinnen is er de VoorleesExpress. Enkele jaren geleden gingen in Utrecht twee zussen voorlezen aan hun buurkinderen. Hieruit is de VoorleesExpress ontstaan, die nu in veel steden actief is. Vrijwilligers van 18 tot 80 lezen gedurende 20 weken voor aan kinderen uit een gezin met taalachterstand. De school signaleert dat er een achterstand is, wijst de ouders op de VoorleesExpress en als ze er wat voor voelen worden ze aangemeld. En dan komt er iemand voorlezen. En neemt het gezin mee naar de bibliotheek, als ze die nog niet kennen. Zo simpel is het. Al zit er natuurlijk best veel organisatie aan vast. Want je krijgt voorleestraining, er is een coördinator die de eerste keer met je meegaat en die halverwege nog een keer komt kijken of het allemaal goed gaat. Er zijn formulieren. De kinderen krijgen een soort diploma en een afscheidspakketje. Er zijn sponsors. Maar uiteindelijk is het simpel: er zit een mevrouw (een enkele keer een meneer) op de bank met een kind naast zich en ze lezen een boek. En ze praten wat. En zingen soms een liedje. Doen een spelletje. Een uur lang taal maar vooral: een uur lang zicht op de wonderbaarlijke wereld van het boek.

Ik vind het niet echt makkelijk. Maar ik vind het erg leuk. En wat ik nou niet snap: dat de bibliotheek dit nooit bedacht heeft. Voorlezen doen ze daar wel, maar voorlezen bij de mensen thuis, met vrijwilligers, dat heeft niemand daar verzonnen. Of het plan is ergens in een overlegfase blijven steken, dat kan natuurlijk ook. Maar nu is er dan de VoorleesExpress. En sommige bibliotheken werken eraan mee, heb ik begrepen, dus dat is fijn.

Vanavond neem ik Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp mee. En een Kikkerboek. En Otje. En een woordzoeker uit een kinderpuzzelboek. Ik verheug me er nu al op.

14 opmerkingen:

  1. Beste Schrijverdezes,

    ik wens u veel succes met uw nobele daad. U verbetert de wereld! Met minder wil ik U niet complimenteren.

    Beste groet,

    Kaki Gaia-Dada

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Kaki,
    Dank voor je reactie.
    Er is niks nobels aan voorlezen. Het is gewoon leuk. Dat het misschien de wereld een klein beetje verbetert, dat zou kunnen. Ik hoop het.
    Ken je De Reuzenkrokodil van Roald Dahl? Anders zou ik zeggen: leen het maar 's bij de bieb, je bent nooit te oud om het te lezen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Schrijverdezes,

    Veel succes met het voorlezen! Het is inderdaad één van de belangrijkste dingen die je een kind kunt meegeven. Zelf herinner ik me bijvoorbeeld nog tal van verhalen die de meester vroeger op de lagere school voorlas.

    dag,
    Cees Maas

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Cees,
    Dankjewel. Ik herinner me erg weinig van het voorlezen op de lagere school, alleen Jaap Holm en dat weet ik niet eens meer zeker. Maar dat het belangrijk is om kinderen voor te lezen, dat hoort tot mijn schaarse 'vaste overtuigingen'. En weet je, het is gewoon ook heel leuk om te doen. Er zijn zulke leuke kinderboeken! Ook veel vervelende trouwens, maar ik mag zelf kiezen ;-)
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Schrijver, wat leuk om te doen en fijn dat je er zelf ook plezier aan beleeft. Weet niet of ik het zou kunnen. Succes ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Aagje,
    Dat kun je vast wel. Je hebt je eigen kinderen toch ook voorgelezen? Maar ik weet niet of het er in jouw 'dorp' ook is.
    En ja, inderdaad fijn dat ik er zelf ook plezier aan beleef. Anders zou het ook niks worden denk ik.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik was Schrijver kwijt, maar ik ben blij dat ik haar weer gevonden heb.
    Vooral omdat ook ik ga voorlezen in september.
    Ik vind het spannend; dat lezen zal wel gaan, maar het doen in andermans (nog onbekende) huis...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Piet,
    'Schrijver' duikt maar heel af en toe weer op hoor. Het kan nu weer maanden duren.
    Wat leuk dat je ook gaat voorlezen! Dat het in andermans huis is, is inderdaad wel een beetje spannend. Ik heb het heel leuk getroffen maar dat kan ook anders heb ik wel gehoord. Maar het schijnt toch meestal leuk te zijn. Ik hoop dat we tzt wat ervaringen kunnen uitwisselen.
    En ik ga maar weer eens even op je blog langs!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Piet,
    p.s. Ik kan je blog niet meer vinden. Hoe zit dat? Het is toch niet weg hoop ik?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Piet,
    p.p.s. Blog na enig omzwerven toch gevonden. 'Piet's dingen die deugen', ja toch?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Schrijverdezes,

    Wat een ontzettend leuk en genuanceerd stuk over voorlezen en de VoorleesExpress. Als trainee bij de organisatie VoorleesExpress/SodaProducties en sinds januari ook als vrijwilliger herken ik me erg in je positieve ervaringen. Ik vind het ook zeker niet makkelijk, het voorlezen (hoe betrek je de ouders erbij en hoe zorg je dat de concentratie van de kinderen niet te snel verslapt..) Maar het voorleesbezoek is meestal heel gezellig en bijzonder, en een gesprek voeren of een spelletje doen horen natuurlijk ook bij taal! Heel veel plezier en succes met het voorlezen.
    Groeten, Erin

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Erin,
    Wat een ontzettend leuke en aardige reactie, dankjewel! Ik heb veel plezier in het voorlezen en ik hoop dat dat een beetje overkomt op de kinderen. Niet alleen taalontwikkeling is belangrijk maar natuurlijk ook de lol in lezen. Heb je nog tips voor spelletjes? Het lijkt me niet zo'n gek idee als de VoorleesExpress daar wat informatie over zou geven aan beginnende voorlezers. Want een spelletje doen tussen het lezen door is wel fijn, een uur luisteren is voor kinderen vaak te lang. Ik kocht zelf gisteren het aloude Pim-Pam-Pet, het bleek nog te bestaan! En nu maar hopen dat ze het leuk vinden.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste schrvrdzs,

      Zelf heb ik ook al een paar keer PimPamPet meegenomen, was een groot succes! Hoe sloeg het bij jouw voorleeskindjes aan? Een ander spelletje wat leuk zou kunnen zijn is bijvoorbeeld Memory, of spelletjes als galgje (voor wat oudere kinderen), ik zie ik zie wat jij niet ziet, en Zoekboeken zijn ook erg leuk maar dat wist je vast al :) Groeten, Erin

      Verwijderen
  13. Ha Erin,
    Ik heb Pim-Pam-Pet nog niet meegenomen want de vragen (van deze nieuwe versie) lijken mij eigenlijk te moeilijk. Misschien kan ik zelf wat vragen verzinnen, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Hoe oud zijn jouw voorleeskinderen? Memory heb ik geprobeerd, maar dat lukte niet goed. 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet' is daar in de kamer denk ik niet zo goed te doen, er is maar weinig kleur. Zoekboeken ken ik niet, vertel 's hoe het moet als je wilt? Of is het te googelen?
    Het leukste vond ik 'dier raden'. Iemand neemt een dier in gedachten, de anderen mogen om de beurt een vraag stellen die alleen met ja of nee beantwoord mag worden, zoals 'is het dier groot?', 'komt het in de dierentuin voor,' 'leeft het in het water'? Dat ging best goed.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen