WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 21 november 2010

Blogbrief uit Rotterdam-West (14)


















Dag Henk,

Als vervolg op mijn blogbrief over de oorzaken tot slot iets over wat voor mij de aanleiding is geweest om met bloggen te stoppen. In mijn laatste 'echte' blogstukje, dat als titel Voorbij, voorbij had, schreef ik dit:

Vanmorgen gehoord: 'Er zal bezuinigd moeten worden en helaas zijn het de bibliotheek-inhoudelijke onderdelen waarop dit in de eerste plaats invloed zal hebben. De bibliotheken kiezen voor ICT en marketing.'

En toen wist ik het zeker: ik wilde geen 'biblioblogger' meer zijn. En daar zag ik maar een oplossing voor: stoppen met bloggen en wel meteen. Dat was misschien een wat overspannen reactie, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Integendeel, door wat er verder is gebeurd ben ik er alleen maar meer van overtuigd geraakt dat het een goed besluit was.

'Er zal bezuinigd moeten worden' werd ons (d.w.z. alle 'bibliotheekinhoudelijke' medewerkers van de PSO waar ik werk) door onze sectordirecteur meegedeeld tijdens een onverwachts georganiseerde bijeenkomst. Zijn formulering bleek al na korte tijd niet juist te zijn geweest, maar toen had ik het al opgeschreven en heb ik het maar zo gelaten. Hoewel het effect hetzelfde is, is het principe anders: het ging niet om een echte bezuiniging, maar om een 'ombuiging' van provinciale subsidie. Die subsidie wordt nog steeds verleend, maar de gezamenlijke directies van de Noord- en Zuid-Hollandse basisbibliotheken (vertegenwoordigd in SOOB en BOZH) willen hem gedeeltelijk anders gaan inzetten: meer geld voor marketing en ICT en daardoor minder voor andere producten. Die andere producten zijn o.a. collecties en themabussen en daarnaast nog zo'n twintig andere vormen van dienstverlening. Sommige producten kunnen ook met minder subsidie waarschijnlijk nog wel blijven bestaan, andere zullen onherroepelijk verdwijnen.

Ik zou over dit besluit en over hoe het heeft uitgepakt wel het e.e.a. kunnen opschrijven, maar dat zal ik niet doen omdat ik dit weblog daar de plaats niet voor vind en het bovendien geen enkel nut heeft. Ik wil in deze blogbrief alleen proberen uit te leggen waarom het voor mij een doorslaggevend argument was én bleef om dit blog te beëindigen.

Ik vond al langer dat de bibliotheek zich steeds meer begon te richten op alles wat naar buiten toe leuk overkomt. Strandbibliotheek, retailbibliotheek, Schipholbibliotheek, allemaal vrolijke en flitsende vormen van bibliotheekwerk, die er mooi uitzien en die het goed doen in artikelen of filmpjes en die door de gebruikers gewaardeerd worden. Ik heb helemaal niets tegen deze kant van het bibliotheekwerk, maar het begon me steeds meer te hinderen dat er nooit eens aandacht was voor de naar buiten toe wat minder dynamische maar in mijn ogen minstens zo belangrijke kanten van wat bibliotheken doen. Het product waar ikzelf dagelijks aan werk, wisselcollecties voor zorginstellingen, kwam nooit in de krant, werd niet vermeld in het jaarverslag, stond intern regelmatig ter discussie, mocht nooit onder de aandacht worden gebracht bij bibliotheken. Hetzelfde gold voor de themacollecties voor instellingen. De direct betrokkenen in bibliotheken en instellingen wisten deze producten wel degelijk op waarde te schatten, maar voor bibliotheekdirecteuren bleef het een tamelijk onbekend onderdeel van wat hun bibliotheek deed. Zij legden dan ook unaniem en zonder enige discussie de prioriteit bij marketing en ICT, en als gevolg daarvan worden de themacollecties voor zorginstellingen per 1-1-2011 opgeheven. De wisselcollecties voor instellingen kan op termijn hetzelfde overkomen, want voor 2012 en daarna staan nog meer 'ombuigingen' gepland. Hetzelfde lot kan ook de collecties voor het onderwijs gaan treffen.

Ik had het bovenstaande graag wat indringender geformuleerd, maar het lukte me niet. Ik ben er misschien te emotioneel onder of misschien juist niet emotioneel genoeg, ik weet het niet. Ik schreef er, na veel getob, dit stukje over voor Bibliotheek 2.0, dat moet maar genoeg zijn.

Ik heb de bibliotheek lang gezien als een sociale organisatie, waarmee ik iets bedoel als: een organisatie met aandacht voor alle groepen in de samenleving en vooral met éxtra aandacht voor die groepen voor wie die extra aandacht op het gebied van lezen en informatie belangrijk of noodzakelijk is: kinderen, mensen met een taalachterstand, mensen die groteletterboeken nodig hebben, ouderen die niet zelf meer naar de bibliotheek kunnen komen, dementerenden die kunnen opleven door boeken over vroeger, enz.

De laatste tijd ben ik de bibliotheek meer en meer gaan zien als een organisatie die zich vooral richt op wat 'scoort': hoe halen we de krant, hoe trekken we jongeren, wat valt op, wat is hip, zijn zitzakken een idee, zullen we ons op het station vestigen, hoe trekken we meer bezoekers, hoe beïnvloeden we de politiek? En om dat uit te zoeken en te bewerkstelligen is marketing nodig of in elk geval nuttig. En als dat ten koste gaat van b.v. ouderen in zorginstellingen, dan vinden we dat misschien wel jammer, maar het is helaas niet anders, je moet nu eenmaal keuzes maken.

Ik heb ruim twaalf jaar met veel plezier collecties gemaakt, maar ik merk dat ik de laatste tijd cynisch ben geworden. Ik begrijp dat ik gefrusteerd lijk, of misschien jaloers. Ik besef dat het feit dat deze ontwikkeling me misschien mijn baan gaat kosten me beïnvloedt. (Of het inderdaad zover komt hoor ik morgen. En als ik het niet ben, kan het een ander zijn.) En ik realiseer me terdege dat niemand zit te wachten op cynische stukjes over de bibliotheek. Vandaar dat ik besloten heb niet meer over de bibliotheek te bloggen. Want elke blogpost die ik momenteel zou schrijven, zou cynisch worden.

Henk! Het blogbrieven schrijven was me een genoegen. Ik dank je nogmaals heel hartelijk voor jouw kant van onze blogcorrespondentie. Ik ben blij dat we het geprobeerd hebben en ik vind dat het iets is geworden om met voldoening op terug te zien.

Veel goeds, veel groeten en hopelijk tot een ontmoeting elders, schrvrdzs

Foto: Vogezen, augustus 2010.


Naschrift de volgende dag. Voor wie zich afvraagt hoe het is afgelopen met het gesprek over mijn baan: slecht. Voor enkele collega's geldt hetzelfde, voor sommigen liep het beter af, anderen verkeren nog in onzekerheid.

Naschrift op 25-11. Inmiddels zijn tien mensen ontslagen. Of het er nog meer worden weet ik niet. Iemand nog een baan in de aanbieding?

32 opmerkingen:

  1. Dag v/h schrijver,
    Wat kan ik me je cynisme goed indenken! Je hebt het prachtig opgeschreven maar wat je schiet je er mee op. Liever had je het minder mooi geschreven met meer effect nietwaar? Ik weet niet of ik je behoud van je baan moet toewensen, want een baan in een atmosfeer die je niet meer bevalt is ook niet alles. Anderzijds: er moet ook brood op de plank komen en als jij er niet meer bent, vecht er dan nog iemand voor de grote letterboeken?
    Het ga je goed, hoe dan ook en waar dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is niks mis met cynisme, integendeel zou ik zeggen. Zeker in de blogwereld, want dat is me iets te veel halleluja in het algemeen. Maar dat jij geen behoefte hebt om die cynische rol op je te nemen snap ik heel goed.
    Bedankt voor alles wat je tot nu toe geschreven hebt.
    Sterkte morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat vroeg ik me inderdaad de hele dag af.

    Ik vind het heel erg naar voor je en weet niet hoe ik er verder op moet reageren.
    Sorry.

    Dit was het dan denk ik. Ik ga je missen.

    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schrijver,

    De toelichting maakt veel duidelijk betreffende je besluit. Rottig om te lezen dat je niet buiten schot bent gebleven. Sterkte en succes met evt. vervolgstappen. Voor wat betreft internet hoop ik dat je doorgaat met twitcit en daarnaast toch ooit op een of andere manier weer iets zult schrijven op het web. Verder toch veel plezier bij Voskuil, volgende week.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Allen
    Dank voor jullie reacties. Ook als ik gewoon had kunnen blijven was mijn mening dezelfde geweest. Tot vandaag wist ik ook nog niet hoe het zou uitpakken. Inmiddels heb ik gehoord dat ik 'herplaatsingskandidaat' ben, een eufemistische term voor 'binnenkort waarschijnlijk overbodig'. Ik ben niet de enige: vandaag hebben vier collega's hetzelfde gehoord en daar zullen er morgen nog wel een paar bijkomen. Allemaal mensen met veel hart voor het bibliotheekwerk.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Henk
    Ja, zeg dat wel. Nu krijg je de situatie dat mensen misschien met tegenzin werk moeten gaan doen dat andere mensen eerst met hart & ziel deden en dat die andere mensen werk moeten zoeken dat zíj straks misschien niet echt leuk zullen vinden, áls ze al iets kunnen vinden. (De meeste mensen die boventallig zijn hadden nog gewoon werk, maar een korter arbeidsverleden dan anderen van wie het werk wél verdwijnt.) En zo wordt de (bibliotheek)wereld er niet beter op lijkt mij.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik bewonder jouw openhartigheid en wens je natuurlijk een uitdagende andere functie toe. En als je in de buurt bent... een koffie zou niet verkeerd zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Zeeuws Knoopje,
    Zó openhartig ben ik toch ook weer niet? Althans dat denk (en hoop) ik zelf. Maar misschien hou ik me minder in dan ik denk, of jij verstaat de kunst tussen de regels door te lezen.
    In elk geval dank voor je, onverwachte, reactie! Ik heb jouw blog ook af en toe gelezen: Henk verbindt ons ;-) (Of is het WvS?) Je schrijft goed vind ik.
    Ik moest wel even glimlachen om die uitdagende functie die je me toewenst. De uitdaging is niet direct wat ik zoek en dat heb ik nooit gedaan. Ik hou van 'degelijk' werk, als je begrijpt wat ik daarmee bedoel. Collecties maken vindt bijna iedereen saai, maar ik vind (vond) het heerlijk. Dat wil niet zeggen dat er geen vernieuwing in mogelijk is. Maar ja, daar moet je je baas voor mee hebben... Maar laat ik dáár maar niet over beginnen.
    Dank voor het koffie-aanbod! Wie weet, ooit ;-)
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Ik vind de Astrantia in al haar variëteiten prachtig, maar ze doen het in mijn donkere stadstuintje helaas niet al te best.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wens je een heel mooie en degelijke nieuwe bezigheid toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Lewi
    Dankjewel. Mooi en degelijk, ja dat lijkt me wel wat. Als je toevallig iets weet?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Droevig, schandalig enz. Met een stalen gezicht verdedigen de vertegenwoordigers van deze "regering" hun bezuinigingsplannen. We kunnen schreeuwen wat we willen, het helpt niet, te veel mensen in Nederland hebben anders gewild en gestemd.
    Misschien toch een idee om het vage plan van een privé-bibliotheek uit te werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag AvA,
    Aan zo'n particuliere bibliotheek zat ik onlangs inderdaad even te denken omdat ik las dat die in Amerika voorkomen, maar ik was vergeten dat ik er blijkbaar eerder al eens iets over geschreven heb. Als ik realistisch ben denk ik overigens niet dat het gaat lukken (of dat ik er zelfs maar aan zal beginnen).
    Wat bij ons op het werk gebeurt is slechts gedeeltelijk een gevolg van bezuiniging. Er is ook sprake van 'ombuiging', d.w.z. dat de prioriteiten anders komen te liggen.
    Maar wat de oorzaak is maakt voor het effect weinig uit.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag Arda, ik vind het heel naar voor jou en andere collega's wat er bij ProBiblio gebeurt. En ik denk dat je gelijk hebt met je ananlyse van de oorzaak: onbekendheid van de producten bij de bibliotheekdirecties. Rest me niets anders dan de hoop uit te spreken dat het niet allemaal kommer en kwel zal worden en dat er wel wellicht nog wat mooi bibliotheekwerk aan de horizon is voor ProBiblio en jou/jullie als medewerkers. Veel moed gewenst, Esther Valent

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dag Esther,
    Dank voor je meelevende woorden. Van mijn anonimiteit was weinig over, maar jij bent denk ik toch de eerste die mijn 'ware naam' hier noemt. Maar het maakt me niet veel meer uit, want dit blog leeft toch niet meer, behalve af en toe in een reactie.
    Ja, die onbekendheid. Het is niet dat we nooit gewaarschuwd hebben, integendeel, maar het beleid is zolang ik me herinner geweest dat collecties gedoogd werden maar dat je het er beter niet over kon hebben. Zelfs dat gedogen lijkt nu teveel gevraagd en voor de themacollecties voor zorginstellingen werd dat het einde. Hoe het verder gaat zal de toekomst leren, maar ik heb er weinig hoop op.

    Heb jij inmiddels al weer een baan in de bibliotheekwereld of daarbuiten gevonden?

    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat aardig dat je ook aan mij denkt! Ik heb natuurlijk het geluk dat ik financieel niet echt afhankelijk was van mijn baan (hoewel het op den duur wel wat penibel gaat worden), maar het is erg lastig om iets in de informatiesector te vinden. Administratief probeer ik het ook, maar ik ben OF niet precies gekwalificeerd voor het werk (en er zijn op dit moment genoeg mensen die dat wel zijn) of ik ben overgekwalificeerd (vind men dan, hè). Ik vind het wel heel leuk dat ik sinds eind september 1 avond in de week inval in de bibliotheek Velserbroek, ongeveer om de hoek, dan blijf ik er in ieder geval een beetje in.
    Hartelijke groeten aan iedereen, waarvan je weet dat ze er prijs op stellen.
    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dag Guppie,
    Werken is meer dan geld verdienen, al is geld natuurlijk niet onbelangrijk. Ik ben ook niet echt afhankelijk van mijn inkomen, maar het zal toch meer passen en meten worden en wat ook heel belangrijk is: ik hield van mijn werk en zal het erg missen. Maar dat geldt voor jou ook denk ik. Zo'n avond invallen is in elk geval wát en misschien leidt het tot meer, dat hoop ik voor je.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Ik weet niet precies wie prijs zullen stellen op jouw groeten (wie niet zou ik zeggen), dus ik zal ze op goed geluk overbrengen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag schrvrdzs!
    Alle goeds voor 2011, een jaar waarin geluncht gaat worden met F.L. en mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dag Katharina,
    Dank voor je goede wens en wederkerig ook voor jou alle goeds voor het nieuwe jaar! (En voor het staartje van het oude.)
    Dat lunchen acht ik toch wat speculatief, ondanks je stelligheid ;-)
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Nog iets aanbevelenswaardigs gelezen de laatste tijd? Ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik zal het anders formuleren: F.L. en ik zouden het heel leuk vinden om een keer met je te lunchen en je te ontmoeten.
    Ja, ik lees wat los en vast maar nee, niets aanbevelingswaardig tenzij Stil de tijd vn Joke Hermsen en een aantal gedichten. Ik nam deel aan een poezie leeskring en dat was heel enerverend.
    Heb goede dagen. Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dag Katharina,
    Ongetwijfeld val ik in het echt tegen, dus koester nog maar even je illusie...
    Als je er weer eens een leestip hebt hoop ik hem te horen. Mijn blog bekijk ik nog af en toe, dus daar kun je me nog bereiken.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Tja, wij kunnen ook tegenvallen maar ik vermoed dat het wederzijds goed valt!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dag Schrijver dezes: omdat ik helemaal niet gewend aan reacties op mijn blog, lees ik nú pas, dat je iets schreef. Natuurlijk ben ik naar je weblog gegaan en ik(dat heb ik nou weer) lees meteen dat je bent 'uitgeblogd'.
    Met een o zo duidelijk verhaal. Wat jammer dat ik je verhalen pas leer kennen nu je , althans niet op deze manier, nog meer gaat vertellen.
    Maar ik kan, wat je totnutoe geschreven hebt, alsnog gaan lezen. Tenzij je het in je hoofd haalt om je hele "historische "blog te verwijderen. Wat natuurlijk je goeie recht is.

    Ik hou mijn blog nog even aan, al gebruik ik het nauwelijks. Het is ook een raar fenomeen; zonder de cursus was ik er nooit aan begonnen.
    Enniewee: het lijkt me heel rustgevend om er niet meer aan te hoeven denken. (Aan dat geblog enz.)
    Ik ben zelf tegenwoordig heel slecht in winterdingen, vredige gedachten en hoopvolle nieuwjaars-zoethouders, maar ik verlang wel heftig terug naar de tijd dat ik wél goed was in die 'winterdingen'.

    Vanuit die sfeer durf ik dus te zeggen: "Zalig Nieuwjaar" en nog iets: er is meer dan de bibliotheek.
    (Durf ik te zeggen, omdat ik decennia lang oprecht meende dat het openbaar bibliotheekwerk het summum van een beschaafde maatschappij betekende. Ik vind dat nog steeds, maar erken mijn nederlaag. Net zo als Groen Links in Rotterdam moet erkennen dat privé-vuurwerk voorlopig niet verboden kan worden.)
    Moedig voorwaarts dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dag Nel,
    Dank voor je reactie, leuk en onverwacht! Ik laat mijn blog nog staan, kan het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te halen. Soms lees ik er nog wat in en denk af en toe: helemaal niet slecht. Maar ik besef dat het niets anders heeft opgeleverd dan die gedachte en dat is niet zo veel voor al het werk dat er in zit...
    Maar daarom niet getreurd.
    Ja, er is meer dan de bibliotheek. Ik dacht er tot voor kort ook ongeveer over zoals jij, dat de bibliotheek een onmisbaar onderdeel van de beschaving is. Maar daar begin ik meer en meer aan te twijfelen. Een bibliotheek misschien wel, maar misschien niet de bibliotheek die we kennen.
    Ook voor jou een goed 2011 gewenst en wie weet tot een volgende onverwachte ontmoeting.
    Groet, schrvrdzs

    p.s. Ik zet dit antwoord ook even op jouw blog, want anders lees je hem misschien wel nooit, wat geen ramp zou zijn, maar misschien ben je toch benieuwd of ik je reactie gevonden heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven...een passend citaat op 31 december nietwaar?
    Fijn dat het blog te lezen blijft voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Dag Nel,
    Passender is haast niet mogelijk! Ik herlees De Avonden en hoop het vanavond uit te krijgen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Kweetniet of schrijverdezes dit leest, maar ik wil even laten weten dat ik het totale blog nu, jaren na verschijnen, als een feuilleton, aan het lezen ben. Eine Fundgrube! (Had zin om dat woord te gebruiken Want het drukt precies uit wat het is. En het is eens niet een engels woord.) Veel herkenning ook, maar nog meer bewondering. Ik hoop dat het redelijk goed gaat met schrijverdezes en verder ben ik van mening dat de bibliobus moet blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Dag Nel,
    Uit nostalgische overwegingen kijk ik af en toe nog naar m'n blog (ik zal het ook niet snel deleten) en las dus je reactie. Hartelijk dank voor je prijzende woorden. Leuk dat je mijn blog als vervolgverhaal ziet. Dat is het natuurlijk ook ;-)
    Wat 'Fundgrube' betekent weet ik eerlijk gezegd niet en ik heb het nog niet gegoogeld, maar dat ga ik nog doen.
    Het gaat wel redelijk goed met me, al is het ontslagen zijn geen prettig gevoel. Nu ben ik nog aan het werk en dringt het nog niet helemaal door denk ik.
    Ik hoop dat het met jou goed gaat en kijk uit naar een volgende reactie (maar voel je vooral niet verplicht).
    Groet, v/h schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Beste schrijverdezes,
    ik lees en lees maar in je blog. Was er maar een boek van, dat zou het lezen wat vergemakkelijken. Nu blijft het te hapsnap en om het niet nog moeilijker te maken klik ik de reacties niet aan.
    Van voor naar achter lezen is, mmmm, interactief zeggen ze tegenwoordig.
    Ik vermoed dat jijzelf, als je terug leest, ook niet snapt hoe dit allemaal mogelijk was: zoveel zinnige & mooie dingen schrijven, voornamelijk (dat weet ik niet zeker) omdat je je had voorgenomen bijna elke dag te schrijven. Ik bedoel: als ik me dat voorneem kom ik niet veel verder dan "Eekhoorntje op lange weg" (Simon Carmiggelt over "droom-schrijven".)
    Ik ga gewoon verder, al lees ik bij het begin van het weblog (ongewild, maar zo zo gaat het) steeds dingen uit de laatste fase van het weblog- schrijven en dat maakt me al bij voorbaat melancholiek. Ja, ik wéét hoe het afloopt.
    Gisteren heb ik "De Omweg" van Gerbrand Bakker uitgelezen en dat heeft mijn dag wel gekleurd, moet ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Dag Nel,
    Ik word er gewoon verlegen van, dat je maar blíjft lezen in dat ouwe blog van me... Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf ook nog wel eens geboeid en met instemming in zit te lezen en dan vind dat ik het best aardig gezegd heb. Maar ik schaam me ook wel eens voor wat ik geschreven heb of erger me eraan.
    Ik denk dat de zelfopgelegde dwang om elke dag iets te schrijven inderdaad geholpen heeft, hoewel ik de frequentie later heb teruggebracht. Stukjes schrijven is iets dat je vaak moet doen om het een beetje in de vingers te krijgen en te houden. Ik zou er nu weer op moeten oefenen.
    Het van onder naar boven lezen is inderdaad lastig. Heb je ontdekt dat je door het aanklikken van het driehoekjes/pijltje naast een jaartal en dan weer dat naast een maand alle blogtitels van die maand te zien krijgt? Die kun je dan een voor een aanklikken (als je wilt natuurlijk). Ik kwam hier zelf pas na een hele tijd achter, dus voor de zekerheid zeg ik het maar even. Dat vergemakkelijkt het lezen misschien enigszins.
    Dat je de reacties er niet ook nog bij gaat lezen begrijp ik, maar je mist zo wel een aantal aardige stukken van b.v. Edwin. Ik blogde vooral in de hoop op discussie, dus voor mij waren die reacties belangrijk.

    De blogbrieven van Henk heb ik ergens in mijn blog geplakt omdat hij het zijne uit de lucht haalde. Ik neem aan dat je dat gezien hebt en anders kom je het nog wel tegen. (Ik weet niet hoe ver je al bent.)

    Ik ben zeer vereerd door je niet aflatende belangstelling!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Beste SchrijverDezes, ik had gisteren een grote reactie geschreven, maar de techniek faalde en ik heb momenteel geen puf en inspiratie om het allemaal nog eens over te doen.
    Maar de aanleiding was een artikel in het maandblad PCM, maart 2011. Daarin een artikel hoe je van je weblog een echt boek kunt laten maken. Ik dacht meteen aan dit blog! Lees het eens en als je ertoe besluit, laat het weten, dan koop ik het boek! Soms print ik stukjes uit je blog en merk hoe goed je woorden het doen op papier...

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Beste SchrijverDezes,
    Reageren op deze manier zal ik niet meer. Je bent om heel begrijpelijke redenen gestopt met dit blog en men (lees: ik) wil dan iemand (lees: Schrijver deze) ook niet langer lastig vallen. Dat ik dit nog een poosje heb gedaan is te wijten aan het feit dat ik je blog veel te laat heb leren kennen. Toen ik het ontdekte was je al gestopt!
    Ik heb er zoveel in herkend en je wist een stem te geven aan de bibliotheekwerkers die er steeds minder toe doen.

    Ik neem afscheid met een citaat uit het klassiekste werk van de Nederlandse literatuur: De “Gijsbrecht”:

    ‘Verdelghde stad, wij gaen
    En komen nimmer weer.
    Vaer wel, mijn Aemsterland,
    Verwacht een’ andren heer….’

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Dag Nel,
    Ik hoop dat je dit nog leest. Ik kijk niet elke dag meer op mijn blog, maar nog wel af en toe zoals je merkt (of niet). Ik ben je dankbaar voor je commentaren en voor het feit dat je mijn blog met zoveel belangstelling gelezen hebt. Grunberg schreef eens dat hij zich in zijn boeken eigenlijk tot één lezer richt. Misschien was jij dat wel voor mij toen ik mijn blog schreef ;-) Maar nu doe ik de andere lezers tekort, aan wie ik ook veel heb gehad.
    Mijn dagen in de bibliotheekwereld zijn, vrees ik, geteld en dat vind ik erg jammer. Ik wil daarom niet voorstellen er nog eens over van gedachten te wisselen, maar we zouden het b.v. ook eens over literatuur kunnen hebben, gesteld dat je dat zou willen.
    Ik ben te bereiken via schrijverdezes@gmail.com
    Groet, v/h schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen