WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 22 augustus 2008

Even pauze 6

















Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Bron: Flickr, foto: PieterMusterd

'Tegenwoordig kan door middel van elektronische technologie een nationale bibliotheek worden opengesteld bij de meeste mensen thuis, en bibliotheken kunnen zelfs aan elkaar gekoppeld worden; niet alleen is het leesdomein tot ver buiten de muren van de bibliotheek uitgebreid, de boeken zelf mengen zich onder de voorraad van andere bibliotheken en vullen die aan.'

Alberto Manguel in De bibliotheek bij nacht



Zoek een item in bibliotheken bij u in de buurt:
WorldCat.org >>

11 opmerkingen:

  1. Dag schrijver,
    Ja, dat klinkt allemaal wel mooi, wat die meneer Manguel zegt, maar
    vind je weg maar eens in die elektronische bibliotheek. En lees maar eens lekker onderuitgezakt op de bank een elektronisch boek. Dat ruikt niet eens lekker. Natuurlijk, als ik een (medisch)feit wil weten en 'k kan het zo gauw niet (terug-)vinden in een van de vele boeken die ik over dat onderwerp heb, dan zoek ik het ook op in die grote nachtelijke bibliotheek die me doorlinkt en verder laat googlen tot ik het heb, inderdaad, bij nacht en ontij, maar als ik gewoon lekker wil lezen, dan gaat er toch niks boven een boek dat ik in de hand kan houden. Volgens mij denken vele bieb-lezers er zo over en ook veel trein-,tuin-, bank-, bed-lezers. De mensen die ik ken die de elektronische boeken zo bejubelen,lezen het soort boeken dat ik niet koop/leen.
    AvA

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha AvA,
    De schrijver van De bibliotheek bij nacht is juist een groot liefhebbber van het papieren boek. Als ik door dit citaat een andere indruk wek is het misschien niet goed gekozen. Hij zegt dat lezen meer is dan letters tot je nemen, maar ook vasthouden, voelen, bladeren, lay-out enz. Daarnaast zegt hij dat teksten op internet 'geen geschiedenis hebben' én dat in ingescande boeken vaak fouten zitten zodat we daarmee in feite weer terug zijn bij het overschrijven uit de middeleeuwen.

    De reden dat ik dit citaat koos is omdat ik dacht te begrijpen dat de schrijver doelde op de door internet ontstane mogelijkheid thuis in een heleboel bibliotheekcatalogi te zoeken. Daarom heb ik ook het zoekvenstertje van WorldCat eronder geplaatst, omdat je daarmee inderdaad vanachter je pc over de hele wereld in bibliotheekcatalogi kunt zoeken. Ik weet maar weinig van catalogi en over zoiets als de AquaBrowser heb ik me nogal verbaasd, zoals je eerder op dit blog hebt kunnen lezen, maar van wat WorldCat te bieden heeft ben ik wel onder de indruk en het geeft me het gevoel dat we als bibliotheken in elk geval op dít punt de goeie kant opgaan. Probeer het als je zin hebt maar eens met een boek waarvan je denkt dat het niet overal te vinden is, en WorldCat zal je de dichtstbijzijnde bibliotheek waar het aanwezig is wijzen. (Omdat niet alle bibliotheken eraan meedoen klopt het misschien niet perfect, maar ik vind het toch heel goed werken.)

    Ik heb zelf nog nooit iemand het e-book horen bejubelen. Wel denk ik dat het voor mensen die op grote letters zijn aangwezen misschien een uitkomst kan zijn, omdat je de lettergrootte kunt aanpassen. En misschien is het ook handig om er een stapeltje vakantieboeken op in te laden. Maar ik zie er hoogstens een toevoeging in en niet iets dat op de duur het gewone boek zal verdringen. Al weet je zoiets natuurlijk nooit zeker. Misschien herinner je je het stukje van Lisa Kuitert, ergens op dit blog, die zegt dat men ons het e-book probeert aan te praten omdat er zoveel in geïnvesteerd is. Dat lijkt me geen onwaarschijnlijke gedachte.
    Een goede nacht, eventueel met een goed boek, toegewenst en groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet nog niet of ik het boek ga lezen, maar ik vind dit wel een hele leuke serie blogposts!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Overigens wel jammer dat dit boek in de bibliotheek bij SISO 021 staat, daar vindt geen hond het natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Henk,
    Dank je. Ik wilde toch niet helemaal van het toneel verdwijnen, vandaar. Het moeilijkste komt nog: vandaag of morgen verslag doen van wat ik gelezen heb. Daar zie ik wel tegenop. Het is natuurlijk iets wat ik mezelf opleg, maar het zou toch ook raar zijn om er nu verder niks meer over te zeggen.
    Ken je geen leners voor wie het boek wat zou zijn? Dan moet je ze er maar eens op wijzen, anders komt het inderdaad misschien de kast wel niet uit. Zoiets geldt b.v. ook voor de dagboeken van Hans Warren, althans bij ons staan die ook op een SISO en zijn daarmee aan het oog onttrokken. Gek eigenlijk dat ik dat nu pas bedenk: ik kan ze daar weghalen en ze 's in een collectie doen!
    Groet van schrvrdzs
    p.s. Misschien kunnen sommige honden wel getraind worden in het opsporen van onzichtbare bibliotheekboeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb het boek geresreveerd Dan kan ik ook meepraten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Steenwijk23,
    Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden. Ik schrijf binnenkort mijn ervaring op.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag schrijver,
    Van jou leer ik nog eens wat! Om te beginnen nederigheid, want ik was weer te vlot met m'n commentaar. Verder dat m'n geheugen echt harder achteruit gaat dan op mijn leeftijd te verwachten valt (Lisa K) maar toch vooral het toepassen van WorldCat. Drie boeken opgezocht, alledrie gevonden. Het duurde natuurlijk weer even voor ik snapte dat je een vermelding aan moet klikken en daarna kiest voor een bieb bij je in de buurt via je postcode, maar al doende leert men nietwaar? Een van de drie boeken heb ik overigens zojuist voor $1.26 besteld, een geheel nieuwe ervaring voor me. (Metroland van Julian Barnes)
    AvA

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha AvA,
    Hoe doe je dat dan, iets bestellen via WorldCat? Bedoel je via een bibliotheek of tweedehands (gezien de prijs zal het wel niet nieuw zijn)? Geen idee! Dus wie leert hier wat van wie... Ik moet eerlijk bekennen dat ik aan WorldCat wel eens gesnuffeld heb door er een paar boeken in op te zoeken, maar dat ik er verder weinig van weet. Grotere deskundigen als Edwin van ZB Digitaal zijn er nogal over te spreken (zie b.v. als je zou willen dit stukje - een van de vele die hij erover schreef), dus dan neem ik maar aan dat dat terecht is.
    Wat betreft je geheugen en deszelfs achteruitgang, ik weet je leeftijd niet, maar goeie kans dat het gewoon wél normaal is, lees er Douwe Draaisma's De heimweefabriek (aanrader) maar eens op na. Zijn advies: maak je er niet druk om en praat geregeld met leeftijdgenoten, dan zul je merken dat zij het ook hebben.
    Hou je van Julian Barnes? Welke titel raad je aan? Ik ken een paar boeken van hem, waarvan het ene me meer beviel dan het andere. Welke? Dat weet ik niet meer!
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dag schrijver,
    Wat het geheugen betreft: ik las o.a. Draaisma's: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt en besef ook (Elisabeth Loftus) dat 't maar de vraag is welke herinnering betrouwbaar is, maar dan nog. Ik vond na veel zoeken de internettest die hij noemde (schreef de site op voor een vriendin, vergat waar ik het briefje liet),deed die test en helaas, mijn vermoeden werd bevestigd.'k Deed eerder een test bij een geriatrische stichting, zelfde resultaat. Niet vreselijk alarmerend nog, maar wel beangstigend. Aangezien er toch geen houden aan is heeft het geen zin me erg veel zorgen te maken. Het betekent wel dat ik van de inhoud van een boek vaak niet veel meer weet na te vertellen na een poosje. Ik waarschuw je maar vast.
    Van Barnes las ik "Before she met me" waar ik erg van onder de indruk was. Daardoor nog een aantal andere boeken van zijn hand (Het stekelvarken; Engeland-Engeland;Staring at the sun; De papegaai van Flauber)die geen van allen zoveel bij me los maakten, maar allemaal wel iets te melden hadden en een tikje te moeilijk voor mij waren, maar goed, als je de lat niet hoog legt blijf je altijd aan de oppervlakte. Ik heb allerlei boekjes en lijstjes met titels die ik noteer omdat ik er iets over lees, iemand er iets over vertelt enz. en daar stond o.a. deze titel in die ik testte op WorldCat. Aanbevelen kan ik dus alleen eerst genoemde titel. JB maakt daarin obsessieve jaloezie erg invoelbaar.
    Je vraag naar reacties op zaken die er toe doen, levert je in elk geval wel veel meer recties op deze week.
    AvA

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha AvA,
    Van Barnes las ik in elk geval In de zon kijken. Het andere weet ik niet meer. Ik zal Before she met me een keer opzoeken (in het Nederlands), althans dat is het voornemen. Lijstjes maak ik niet, maar het staat nu in elk geval hier genoteerd. Ik vind Barnes ook moeilijk trouwens. (En eigenlijk lees ik het liefst iets wat ik meteen begrijp...)

    De achteruitgang van het geheugen is een zorgelijke zaak, maar zoals je zegt, er valt weinig aan te doen. Wie is Elisabeth Loftus?

    Ja, inderdaad, het aantal reacties lijkt wel omgekeerd evenredig aan het geschrevene.
    Groet van schrvrdzs
    p.s. Ik zag nu bij WorldCat iets staan over bestellen, maar heb het nog niet verder getest.

    BeantwoordenVerwijderen